Grad Zagreb
Uskoro u školske kuhinje dolaze i jaja iz ekološkog uzgoja, a zatim ekološki uzgojene žitarice, luk, krumpir i mrkve.
"Ovo je projekt koji ima trostruku korist. Prvo, podržavamo lokalne proizvođače hrane, čime jačamo lokalnu ekonomiju. Drugo, osiguravamo kvalitetnu i zdravu prehranu za djecu u našim školama, što je ključno za njihovo zdravlje i razvoj. Treće, doprinosimo zaštiti okoliša smanjenjem emisije stakleničkih plinova povezanih s transportom hrane s udaljenih kontinenata", poručio je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.
Grad Zagreb prvi je u Hrvatskoj pokrenuo pilot projekt zelene javne nabave ekološki uzgojene hrane za djecu u osnovnim školama.
U pilot projekt dobrovoljno se uključila 31 zagrebačka osnovna škola.
Cilj projekta je zamijeniti 15% konvencionalne hrane ekološki uzgojenom hranom.
U školama uključenima u projekt godišnje se priprema čak 4 milijuna obroka, što jasno ukazuje na veliki potencijal ove inicijative.
Za nabavu ekološke hrane unutar pilot projekta Grad Zagreb osigurao je proračunska sredstva u iznosu od 1,2 milijuna eura.
Projekt je omogućio i izradu prvih standardiziranih obroka za osnovnoškolce, te uvođenje sustava dinamičke javne nabave hrane s razrađenim kriterijima.
To olakšava pristup lokalnim proizvođačima, kao i proizvođačima ekološke hrane iz cijele Hrvatske.