Ostalo

Pušenje bez dima – početak nove epidemije?

Objavljeno 15.08.2024.
Prim. mr. sc. Žarko Vrbica, dr. med., specijalist interne medicine, subspecijalist pulmolog
Spoznaja o štetnosti pušenja uz uspješne javnozdravstvene i edukativne aktivnosti dovele su do smanjenja uporabe cigareta što je rezultiralo pojavom bezdimnih cigareta. Kakav je njihov utjecaj na zdravlje?
Pušenje bez dima – početak nove epidemije?

Bezdimne cigarete

Alternativna rješenja u vidu bezdimnih cigareta promoviraju se kao manje štetna alternativa za osobe koje ne mogu ili ne žele prestati pušiti. U tu skupinu spadaju e-cigarete i proizvodi koji ne sagorijevaju već griju duhan (HNB - eng. Heat non burn). Njihovi korisnici su izloženi manjim koncentracijama štetnih tvari od pušača a nekih tvari nema kao što su ugljični monoksid, čestice pepela i katrana cigareta.

E-cigarete

U e-cigaretama udiše se aerosol koji nastaje grijanjem tekućine u spremniku. U tekućini e-cigareta nema duhana već nikotin i dodatne tvari koje daju okus i aromu i omogućuju stvaranje aerosola. Zagrijavanje tekućine na temperature od 100-2500 C nastaju sub-mikronske čestice tekućine odnosno aerosol a ne para. Korisnici e-cigareta zapravo se ne pare (vaping) nego aerosoliziraju. U aerosolu se isporučuju fine i ultrafine čestice koje prodiru duboko u pluća.

U isporučenom aerosolu se nalaze i različiti omjeri propilen glikola, glicerina, nikotina, aroma, aldehida, metala i organskih tvari. Iako se smatraju manje štetnima od klasičnih cigareta, zbog kratkog vremena dostupnosti, ne može se sa sigurnošću govoriti o dugoročnim posljedicama korištenja e-cigareta.

Grijani duhan

HNB (eng. Heat non burn) proizvodi koriste duhan ali ga za razliku od klasičnih cigareta ne sagorijevaju već  griju na temperature do 3500 C  čime se smanjuje broj štetnih čestica u udahnutom zraku. Daju osjećaj sličniji pušenju konvencionalnih cigareta. Kako se na tržištu nalaze kraće od e-cigareta, još se manje zna o njihovim učincima na zdravlje. Većina dostupnih podataka dolazi od proučavanja učinaka e-cigareta. Usporedbom klasičnih cigareta, e-cigareta i grijanog duhana, uređaji s grijanim duhanom se po emisiji štetnih tvari nalaze negdje između konvencionalnih cigareta i e-cigareta.

Nikotinske vrećice i snus

U posljednje vrijeme sve je popularniji još jedan način unosa nikotina u organizam; snus i nikotinske vrećice. U vrećicama se nalazi dehidrirani nikotin a snus sadrži i duhan. Za napomenuti je kakao se nikotin brže resorbira iz usta nego iz pluća a trovanje može nastati već nakon pet minuta držanja u ustima. U jednom paketiću duhana za sisanje nalazi se vrlo velika doza nikotina koja može dovesti do neposrednih toksičnih učinaka po konzumaciji: mučnina, povraćanje, glavobolja, razdražljivost, nedostatak pozornosti, poremećaj sna, ubrzani rad srca i vrtoglavica

E-cigarete i odvikavanje od pušenja

E-cigarete su privlačne kao zamjena za standardne cigarete. Smatra se da e-cigarete s nikotinom mogu pomoći u prekidu pušenja ali treba znati da veliki postotak korisnika bezdimnog duhana poslije prelazi na konvencionalne cigarete dok je zanemariv postotak pušača koji se uporabom e-cigareta potpuno odviknu od pušenja.

Sastojci e-cigareta i mogući štetni učinci

Okusi i arome e-cigareta

Kako sam nikotin ima gorak okus, u sve tekućine koje se koriste u e-cigaretama se dodaju različiti okusi i arome. Ti okusi su najčešće nejasno definirani kao „okusi biljnog podrijetla“, radi se o tvarima odobrenim za uporabu u prehrambenoj industriji, ali koje većinom nisu uopće ili nedovoljno ispitane u uvjetima zagrijavanja i inhalacije.

Od korištenih okusa, najviše podataka o toksičnim učincima na pluća se nalazi kod okusa cimeta i kave ali postoje i dokazi o štetnosti vanilije, etil maltola, etil vanilina i mentola.

Vitamin E

Jedna od prvih tvari za koje je dokazan štetni učinak u e-cigaretama je vitamin E koji se koristi kao zgušnjivač i pomoćno uljno otapalo. Iako je neškodljiv kada se primjenjuje na usta ili na kožu, u plućima izaziva iritaciju i aktivaciju upalnog odgovora. Kod bolesnika kod kojih je došlo do teškog oštećenja pluća uslijed uporabe e-cigareta, vitamin E je nađen u oštećenom tkivu u povećanim koncentracijama.

Diacetyl

Druga dokazano štetna tvar je diacetyl. Otkriven je kao uzrok teških oštećenja pluća kod radnika u tvornicama kokica gdje se koristio kao umjetni okus maslaca.

Može dovesti do trajnog oštećenja malih dišnih putova u vidu ožiljnih promjena koje dovode do slabljenja plućne funkcije. Oštećenje je trajno i ne postoji liječenje koje može popraviti nastalo oštećenje. Američko pulmološko društvo tražilo je da se diacetyl zabrani za uporabu u e-cigaretama.

Formaldehid, acetaldehid i akrolein

Formaldehid ima dokazan toksični učinak na pluća i kardiovaskularni sustav. Kategoriziran je kao karcinogen dok je acetaldehid na listi potencijalnih karcinogena.

Akrolein se često koristi kao herbicid. Nalazi u aerosolu e-cigareta kao nusprodukt zagrijavanja glicerina i mogući je karcinogen. Dokazana je njegova uloga u nastanku KOPB-a (kronične opstruktvne bolesti pluća) kod pušača. Njegove razine u plućima pušača e-cigareta su za 80% manje nego kod pušača klasičnih cigareta, ali je i dalje prisutan

Posljedice korištenja e-cigareta na zdravlje

Iako u aerosolu e-cigareta ima manje toksičnih supstanci u odnosu na klasične cigarete ne smiju se zanemariti štetni učinci, a najmanje se smije govoriti o njihovoj "neškodljivosti".

Ispitivanja o učinku e-cigareta na pluća i cijeli organizam su u začetku, nemamo podataka o dugoročnim učincima, ali zna se da uporaba e-cigareta nije dobra za pluća. Ipak, danas se smatra da je zdravstveni rizik korištenja e-cigareta manji od rizika korištenja klasičnih cigareta.

Nikotin i e-cigarete

Nikotin izaziva snažnu ovisnost  i povezan je s nastankom moždanog udara, srčanog udara, oštećenjem perifernih krvnih žila. Na štetne učinke nikotina posebno su osjetljiva djeca, trudnice i ljudi starije životne dobi.

E-cigarete i plućna funkcija

Učinak pušenja e-cigareta na plućnu funkciju nije do sada u potpunosti razjašnjen. Što se tiče akutnih djelovanja na plućnu funkciju, nešto su manje izražena od akutnih učinaka pušenja klasičnih cigareta. Kod osjetljivih pojedinaca, aerosol iz e-cigareta može izazvati suženje bronha (spazam). Bilo koji sastojak tekućine e-cigareta u plućima može pokrenuti upalni odgovor i dovesti do iritacije plućnog tkiva. Pluća su predviđena za dostavljanje plinova iz zraka u krv i njihova funkcija ovisi o funkciji nježnih tankih stijenki plućnih mjehurića (alveola). Svako njihovo oštećenje toksičnim djelovanjem ili razvojem upalnog procesa otežava funkciju pluća. Trajna aktivacija upalnog procesa u plućima bi mogla dovesti do oštećenja sličnim onima kod kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) i fibroze pluća.

Kako su čestice aerosola manje od onih koje generiraju klasične cigarete, toksične tvari prodiru dublje u pluća i glavni dio poremećaja se pri dugotrajnoj uporabi može očekivati na toj razini, a ne na razini većih bronha.

Osobita su nepoznanica mogući učinci nano-čestica metala koji se odlažu u alveolama i mogu dovesti do trajnog ožiljnog oštećenja pluća.

Epidemija teškog oštećenja pluća kao posljedica korištenja e-cigareta (EVALI) je zabilježena 2019. Tada je u SAD-u, ukupno hospitalizirano preko 2800 slučajeva i potvrđeno 60 smrtnih ishoda u mladih, inače zdravih ljudi. Uporaba e-cigareta s dodatkom THC-a uz prisutnost acetata vitamina E je detektirana kao najvjerojatniji uzrok navedenih komplikacija.

E-cigarete i rak pluća

Znamo da se korištenjem e-cigareta u pluća unosi velik broj kemikalija koje potencijalno mogu dovesti do maligne preobrazbe, ali one nisu još dovoljno dugo na tržištu da bi smo to mogli nedvojbeno dokazati.

Do danas nije sa sigurnošću dokazan kancerogeni učinak nikotina, ali je nikotin povezan s ubrzanjem širenja postojećih tumora i to ne samo plućnog podrijetla. Također, nikotin smanjuje učinak pojedinih kemoterapijskih protokola kao i radioterapije tumora. Zbog toga se oboljelima od zloćudnih bolesti ne preporuča nikakvo unošenje nikotina u organizam pa tako niti e-cigareta.

E-cigarete i krvožilni sustav

Neželjeni učinci nikotina na krvožilni sustav su brojni. Povećani rizik se nalazi kod osoba s već postojećim krvožilnim bolestima. Iako e-cigarete isporučuju manje toksičnih tvari od konvencionalnih cigareta, one su u obliku sitnijih čestica koje lakše prodiru u sustavnu cirkulaciju što im omogućuje veću kardiovaskularnu toksičnost osobito u smislu pogoršanja hipertenzije i srčane aritmije. Svakodnevna uporaba e-cigareta je povezana s povećanim rizikom za nastanak akutnog koronarnog incidenta.

E-cigarete i mladi

Razvoj novijih i privlačnijih uređaja uz različite okuse dovodi do postupnog prihvaćanja e-cigareta kao neškodljive alternative pušenju. Postoji zabrinutost zbog mogućnosti da se e-cigarete ponude mladima kao neškodljive i zbog toga povećaju broj ovisnika o nikotinu u mlađoj populaciji.

Mladi nepušači se lakše odlučuju za početak korištenja e-cigareta. Do 88 % mladih smatra kako su e-cigarete manje škodljive od klasičnih, a preko 60 % smatra kako je uporaba e-cigareta nikakav ili zanemariv rizik za njihovo zdravlje. Zanimljivo je kako većina smatra da su one s okusom voća manje škodljive od onih s okusom duhana.

Dokazano je da se kod mladih koji koriste e-cigarete kasnije značajno češće javlja uporaba standardnih cigareta.

Zaključak

Za nepušače: e-cigarete nisu neškodljive, mogu izazvati značajne akutne i kronične poremećaje funkcije pluća i srca kao i mogući nastanak zloćudnih procesa pluća. Njihovom uporabom može se razviti ovisnost o nikotinu i postoji rizik prelaska na klasične cigarete.

Za pušače: e-cigarete su vjerojatno manje škodljive od klasičnih cigareta i mogu biti bolja opcija ukoliko se ne možete u potpunosti odvići od pušenja. Preporuča se nastojati postupno smanjiti dozu nikotina i konačno potpuno prestati s pušenjem. U slučaju već nastalog oštećenja pluća (KOPB), i toksični učinci e-cigareta mogu dovesti do pogoršanja bolesti. Njihova uporaba se ne preporuča niti kod oboljelih od zloćudnih bolesti pluća ili drugih organa.

Za sve: Ako se ipak odlučite za korištenje e-cigareta obratite pozornost na sastav tekućine. Nastojte izbjegavati proizvode s dodacima različitih okusa. Birajte uređaje s manjom temperaturom zagrijavanja tekućine i bez prisustva vitamina E.

 

NPS-HR-NP-00177

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Prikaži reference  ˅
Zatvori reference  ˄

Dusautoir R, Zarcone G, Verriele M, Garçon G, Fronval I, Beauval N, Allorge D, Riffault V, Locoge N, Lo-Guidice JM, Anthérieu S. Comparison of the chemical composition of aerosols from heated tobacco products, electronic cigarettes and tobacco cigarettes and their toxic impacts on the human bronchial epithelial BEAS-2B cells. J Hazard Mater. 2021 Jan 5;401:123417. doi: 10.1016/j.jhazmat.2020.123417. Epub 2020 Jul 7. PMID: 32763707.

Freeman B, Watts C, Astuti PAS. Global tobacco advertising, promotion and sponsorship regulation: what's old, what's new and where to next? Tob Control. 2022 Mar;31(2):216-221. doi: 10.1136/tobaccocontrol-2021-056551. PMID: 35241591.

Allbright K, Villandre J, Crotty Alexander LE, Zhang M, Benam KH, Evankovich J, Königshoff M, Chandra D. The paradox of the safer cigarette: understanding the pulmonary effects of electronic cigarettes. Eur Respir J. 2024 Apr 12:2301494. doi: 10.1183/13993003.01494-2023. Epub ahead of print. PMID: 38609098.


Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(2)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.