Pravilno uravnoteženu dijabetičku dijetu većina ljudi može primijeniti za unapređivanje svoga zdravlja. Prilikom planiranja pravilne prehrane treba obratiti pozornost na individualne karakteristike pojedinca pomoću kojih se određuje dnevna energijska i nutritivna potreba organizma te broj obroka.
1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = jogurt light, 240 g
2 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene
(30 g UH) = kuhana
kukuruzna krupica
(žganci), 120 g
1 jedinica iz skupine VOĆE
(15 g UH) = banana, 60 g
Juha od povrća,
obrana,
bez tjestenine =
1 tanjur
• 2 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) =
suncokretovo ulje, 10 g
1 jedinica iz skupine VOĆE
(15 g UH) = jabuka, 100 g
2 jedinice iz skupine
POVRĆE
(10 g UH) = salata od rajčice,
100 g + zelena salata, 100 g
1 jedinica iz skupine
KRUH i zamjene
(15 g UH) = pirjana riža
(integralna), 60 g
2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = pečena
piletina, 60 g
1 jedinica iz skupine VOĆE
(15 g UH) = naranča, 100 g
• 1 jedinica iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) =
maslinovo ulje, 5 g
2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene (0 g UH)
= pečena skuša, 60 g
1 jedinica iz skupine
KRUH i zamjene
(15 g UH) = kuhani
krumpir, 100 g
1 jedinica iz skupine
POVRĆE (5 g UH)
= zelena salata s crvenim
radičem, 100 g
Unutar jedne skupine nalaze se namirnice složene u "dijabetičke jedinice" koje su međusobno slične po ugljikohidratnom sastavu i energijskoj vrijednosti ali su različite količine.
Preporuka je uzimanje svih vrsta hrane iz predloženih tablica radi raznovrsnosti prehrane.
Ovisno o izračunatoj energijskoj potrebi pojedinca za svaki obrok iz pojedine skupine namirnica potrebno je uzeti određenu količinu namirnice.