Ostalo

Počelo je cijepljenje protiv gripe

Objavljeno 22.10.2024.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

U ponedjeljak, 21. listopada, je započelo cijepljenje protiv gripe.
Počelo je cijepljenje protiv gripe
 

Cjepivo je distribuirano prema svim liječnicima obiteljske medicine i pedijatrijskim ambulantama, sukladno iskazanim potrebama.

Za cijepljenje je osigurano četverovalentno, inaktivirano cjepivo protiv sezonske gripe.

Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za ovu sezonu, a temelji se na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni.

Cjepivo protiv gripe za sezonu 2024./2025.sadrži sljedeće cijepne sojeve:
A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09 - sličan soj
A/Thailand/8/2022 (H3N2) - sličan soj
B/Austria/1359417/2021 - sličan soj
B/Phuket/3073/2013 - sličan soj

Besplatno je (na teret HZZO-a) za sve osobe koje imaju povećani rizik razvitka težeg kliničkog oblika gripe i savjetuje se za:
-osobe životne dobi 65 godina i starije
-štićenike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika
-osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama
-odrasle i djecu s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju)
-djecu i adolescente (od 6 mjeseci do 18 godina) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu),
zdravstvenim radnicima (za osobnu zaštitu, ali i zaštitu pacijenata s kojima rade)
-trudnice

U slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto nje se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" moći će se cijepiti sve one osobe koje nemaju liječnika u gradu Zagrebu.

Također, nabavljena je i manja količina cjepiva uz plaćanje, dostupna osobama koje se žele zaštiti, a ne pripadaju osobama za koje je cjepivo besplatno, odnosno na teret HZZO-a.

Cijepljenje u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" bit će moguće obaviti u Službi za epidemiologiju, ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom u vremenu od 13 do 15 sati.

S obzirom na intenzivnije cirkuliranje respiratornih bolesti, uključujući i COVID-19, na cijepljenje je potrebno doći s maskom.

Cjepivo protiv COVIDa-19 i cjepivo protiv gripe osobe starije od 12 godina mogu primiti istovremeno.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.