Post… gladovanje…dijeta… odricanje… ograničenja… možemo nastaviti niz popularnih pojmova koji danas iskaču iz gotovo svih medija, reklama, društvenih mreža, dnevnog tiska, specijaliziranih novina i časopisa. No to ne čudi ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da su prekomjerna tjelesna masa, pretilost i njima uzrokovane kronične bolesti danas postale dominantan globalni zdravstveni problem.
Broj osoba oboljelih od pretilosti i metaboličkih bolesti u stalnom je porastu, a taj porast prati i povećana stopa kardiovaskularnih bolesti i preuranjene smrt radi kardiovaskularnih incidenata poput srčanog zatajenja te srčanog i moždanog udara. Kao vodeći uzrok smrtnosti, odmah uz bok kardiovaskularnim incidentima stoji i dijabetes te njegove komplikacije. Srećom, pandemijske razmjere navedenih bolesti / poremećaja prati i razvoj farmakoloških opcija i moderne tehnologije pa danas na raspolaganju imamo široku paletu lijekova protiv pretilosti, dijabetesa, hiperkolesterolemije, povišenog krvnog tlaka, aritmija i pojačanog zgrušavanja krvi, kojima pokušavamo voditi bitku protiv kardiovaskularnih indicenata. Međutim, ukoliko primjenu lijekova ne uparimo sa zdravim životnim navikama i postizanjem / održavanjem idealne tjelesne mase, dugoročni uspjeh odnosno terapijski ciljevi neće biti ostvareni. Stoga uvijek, ali baš uvijek, prvi korak – i to ne samo u procesu liječenja već i u samoj prevenciji – mora biti pravilna prehrana, odnosno zdrave životne navike koje podrazumijevaju ograničenje energetskog unosa (osim u specifičnih skupina ljudi poput djece u razvoju, trudnica i dojilja, sportaša te određenih skupina bolesnica s povećanom energetskom potrošnjom), svakodnevni unos potrebnih makro i mikronutrijenata, hidraciju i tjelovježbu.
I tu dolazimo do riječi dijeta. I post. I gladovanje. Evolucijski i povijesno gledano, gladovanje odnosno post je sastavni dio života – nekada primjenjivan iz nužde (tijekom razdoblja nestašice hrane), a potom kao odrednica etičkih, religijskih i političkih te terapijskih momenata. Još u doba Starogrčkih mislioca i filozofa post je bio prepoznat kao terapijsko „sredstvo“ za poboljšanje kognitivnih sposobnosti, a posljednjih stoljeća zadobiva sve intenzivniju pozornost kao terapijski pristup brojnim stanjima i bolestima, poglavito metaboličkim i autoimunim.
Post se primjenjuje u različitim oblicima i varijantama, kroz različita vremenska i nutritivna ograničenja, s različitim primarni ciljevima. Pa što se to događa tijekom posta i kako nam on može pomoći u postizanju i održavanju terapijskih ciljeva?
Osnovni metabolički pomak koji se događa pri gladovanju jest zamjena osnovnih energenata te poticanje autofagije. Organizam umjesto glukoze kao osnovnog "goriva" počinje koristiti ketone i masne kiseline, a kalorijska odnosno energetska restrikcija potiču i autofagiju. Autofagija je složen evolucijski proces čija je svrha regulacija staničnog stresa, zaštita od oksidacijskog stresa i upalnih procesa, eliminacija disfunkcionalnih i oštećenih (mutiranih) molekula te aktivacija zaštitnih imunoloških mehanizama.
Sve je veći broj istraživanja koja pokazuju pozitivan utjecaj navedenih zbivanja na gubitak suvišnog masnog tkiva (prvenstveno visceralnog / abdominalnog), na smanjenje oksidativnog stresa, na normalizaciju vrijednosti šećera u krvi i regulaciju dijabetesa (uz porast inzulinske osjetljivosti/ redukciju inzulinske rezistencije), na kvalitetu i vrijednosti masnoća u krvi (s naglaskom na smanjenje ukupnog i LDL kolesterola te triglicerida), smanjenje tlaka (sistoličkog i dijastoličkog), usporavanje aterosklerotskih procesa i kardiovaskularnu protekciju, na razvoj metabolički uzrokovane masne bolesti jetre (MAFLD), na prevenciju karcinoma (čak uz bolje djelovanje određenih protokola kemoterapije), na smanjenje rizika od neurodegenerativnih bolesti (poput Parkinsonove bolesti i Alzheimer demencije), na prevenciju i liječenje autoimunih bolesti (poput reumatoidnog artritisa i sistemskog lupusa) te produljenje životnog vijeka.
U svrhu postizanja svega navedenog, danas se dominantno primjenjuje tzv intermitentni post, odnosno povremeno gladovanje. Ono podrazumijeva periode gladovanja koji se izmjenjuju s periodima normalnog jedenja odnosno konzumacije uobičajenih vrsta namirnica i količine hrane. Navedeni učinci se postižu ukoliko se intermitentni post provodi dovoljno dugo (barem 8-12 tjedana) te konzistentno (prema određenoj shemi), poželjno uz medicinski nadzor.
Danas najčešće primjenjivani obrasci, odnosno protokoli intermitentnog posta su:
Kao kod većine zdravstvenih preporuka, tako i pri odabiru protokola posta potrebno je individualizirati pristup svakoj osobi pojedinačno, uzimajući u obzir njezine navike, dnevne (i noćne) obaveze, ritam spavanja, dostupnost hrane te komorbiditete i terapiju koju osoba primjenjuje; često se kaže kako je najbolji protokol onaj koji će osoba najlakše i najdugotrajnije moći provesti.
Neovisno o odabranom protokolu, tijekom provođenja posta izuzetno je važno paziti na adekvatnu hidraciju (poželjan unos tekućine je 0,3 dcl po kilogramu tjelesne mase), te unos svih mikronutrijenata (vitamina, minerala) budući da se nerijetko prati nastanak nutritivnih deficita kod osoba koje provode prolongirani post (željezo, vitamini, cink, magnezij, krom, selen, jod). Tijekom provođenja posta, poželjno je kontrolirati i određene metaboličke parametre poput krvnog tlaka i srčane frekvencije, glukoze u krvi, lipidograma (masnoće u krvi), parametara bubrežne funkcije (kreatinin, ureja), elektrolita (natrij, kalij, kloridi, kalcij, fosfati) i vitaminskog statusa, jetrenih proba, krvne slike, hormona štitnjače.
Intermitentni post važno je provoditi pod medicinskim nadzorom, kako bi se minimizirao rizik od neželjenih događaja i negativnih učinaka odnosno posljedica gladovanja.
Primjerice, u starijih osoba (> 65 godina) intermitentni post može pogodovati nastanku aritmija, dehidraciji, te nastanku srčanog i moždanog udara. U osoba koje se radi dijabetesa liječe inzulinom ili lijekovima koji potiču lučenje inzulina, postoji mogućnost od nastanka teške hipoglikemije radi/tijekom provođenja restriktivnijih protokola posta. U starijih osoba, osoba koje se liječe inzulinom, osoba sklonih varijabilnim razinama glukoze u krvi te osoba koje boluju od osteoporoze post se ne preporuča i radi veće sklonosti padovima te riziku od fraktura. U osoba koje boluju od bolesti štitnjače (hipo i hipertireoze), ne preporuča se prolongirano provođenje restriktivnijih protokola (poput 20:4 protokola ili 5:2 protokola) budući da značajni energetski deficiti mogu dovesti do dodatnih metaboličkih promjena te pogoršati osnovnu bolest. Također, post je potrebno primjenjivati pod strogim medicinskim nadzorom u osoba sklonih poremećajima prehrane, psihijatrijskih bolesnika te osoba koje boluju od depresije budući da u tih osoba može doći do dodatnog pogoršanja psihološkog statusa uslijed gladovanja.
Post se nikako ne preporuča, odnosno zabranjen je trudnicama, dojiljama, djeci u razvoju te profesionalnim sportašima, kao i osobama koje rade teške fizičke poslove.
Barati, M., Ghahremani, A., & Ahmadabad, H. N. (2023). Intermittent fasting: A promising dietary intervention for autoimmune diseases. Autoimmunity Reviews, 103408.
Obermayer, A., Tripolt, N. J., Pferschy, P. N., Kojzar, H., Aziz, F., Müller, A., ... & Sourij, H. (2023). Efficacy and safety of intermittent fasting in people with insulin-treated type 2 diabetes (INTERFAST-2)—a randomized controlled trial. Diabetes Care, 46(2), 463-468.
Liu, S., Zeng, M., Wan, W., Huang, M., Li, X., Xie, Z., ... & Cai, Y. (2023). The Health‐Promoting Effects and the Mechanism of Intermittent Fasting. Journal of diabetes research, 2023(1), 4038546.
Naous E, Achkar A, Mitri J. Intermittent Fasting and Its Effects on Weight, Glycemia, Lipids, and Blood Pressure: A Narrative Review. Nutrients. 2023; 15(16):3661. https://doi.org/10.3390/nu15163661