Ostalo

Podaci HZJZ-a o procijepljenosti djece

Objavljeno 21.10.2024.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) sugeriraju kako je procijepljenost djece protiv zaraznih bolesti u blagom porastu.
Podaci HZJZ-a o procijepljenosti djece
 

Procijepljenost je i dalje niža nego u godinama prije pandemije koronavirusa, naglašavaju u HZJZ-u.

Prema Izvješću o procijepljenosti u 2023. godini obuhvat cjepivom protiv difterije, tetanusa i hripavca (DTP) na nacionalnoj razini je bio 92,6% u primarnom cijepljenju i gotovo 91% u prvoj revakcinaciji.

Iako je riječ o blagom porastu u usporedbi s 2022. (92%), obuhvati su i dalje niži od pretpandemijskih godina.

2020. je procijepljenost iznosila 93,7%, a 2019. 94,4%.

Bilježe se velike razlike među županijama, pa je tako u Dubrovačko-neretvanskoj županiji primarnu dozu DTP cjepiva primilo 79% djece, a drugu svega 42%.

Pad procijepljenosti povećava rizik za epidemijsko javljanje bolesti koje su u potpunosti suzbijene cijepljenjem, a što je veći broj oboljelih, veća je vjerojatnost teških oblika bolesti, uključujući i smrtne ishode ili trajne posljedice kod pojedinaca.

Glavni uzrok smanjenja procijepljenosti su dezinformacije koje se šire među roditeljima.

Podaci HZJZ-a također pokazuju da su cijepljenja u školskoj dobi na visokoj razini, što značajno doprinosi održavanju kolektivnog imuniteta.

Primjerice, docjepljivanje protiv difterije i tetanusa (DTP) u osmom razredu osnovne škole iznosi 92%o, blago više nego prethodne godine, pa ta razina procijepljenosti osigurava da djeca koja su propustila primarna cijepljenja u predškolskoj dobi ipak postignu određenu razinu zaštite kasnije.

Najniži obuhvati u primarnom cijepljenju i docjepljivanju bilježe se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, uz Primorsko-goransku i Splitsko-dalmatinsku županiju.

Najbolja situacija je u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje je cijepljeno 98,5% djece.

Slijede Osječko-baranjska i Ličko-senjska županija s gotovo 97% cijepljenih.

Razina procijepljenosti protiv ospica, rubeole i zaušnjaka (MPR), iznosi 90,1%, što je blagi porast u odnosu na prethodnu godinu kada je cijepljeno 89,9% djece.

I tu je najmanje cijepljenih je u Splitsko-dalmatinskoj (77,6%) i Dubrovačko-neretvanskoj županiji (79,6%).

Cijepljenje protiv hepatitisa B u dojenačkoj dobi također bilježi porast te je cijepljeno 92% dojenčadi, što je više u usporedbi s 2022. i 2021. godinom.

Cijepljenje protiv pneumokokne bolesti u dojenačkoj dobi, uvedeno 2019. godine, bilježi procijepljenost od 92,3% za prvo cijepljenje i 90,3% za revakcinaciju u drugoj godini života.

Glede cijepljenja protiv HPV-a, obuhvat među mladima i dalje je relativno nizak.

Cijepljenje je prvenstveno dostupno učenicima osmih razreda osnovnih škola, gdje obuhvat iznosi oko 50%. Postoji mogućnost cijepljenja i mlađe i starije djece te adolescenata i mladih odraslih, no postotak cijepljenih u tim dobnim skupinama je znatno niži.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.