Ostalo

Obvezno zdravstveno osiguranje povratnika

Objavljeno 20.10.2024.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje

Postupak stjecanja statusa u obveznom zdravstvenom osiguranju povratnika u Republiku Hrvatsku je potpuno isti za sve osobe kojima je iz bilo kojeg razloga prestao status u obveznom zdravstvenom osiguranju u Republici Hrvatskoj ili ga prvi puta stječu.
Obvezno zdravstveno osiguranje povratnika
 

Naime, obvezno zdravstveno osiguranje u Republici Hrvatskoj je obveza, a ne pravo te su se stoga prema jednoj od osnova osiguranja utvrđenih Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju obvezne osigurati sve osobe s prebivalištem u Republici Hrvatskoj i stranci s odobrenim stalnim boravkom ili dugotrajnim boravištem u Republici Hrvatskoj, ako međunarodnim ugovorom, odnosno posebnim zakonom nije drukčije određeno.

Osobe s prebivalištem, odobrenim stalnim boravkom ili dugotrajnim boravištem u Republici Hrvatskoj, koje obvezno zdravstveno osiguranje ne mogu ostvariti prema jednoj od osnova osiguranja utvrđenih Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, obvezne su osigurati se na obvezno zdravstveno osiguranje kao osigurane osobe te su obveznici plaćanja doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje u skladu sa zakonom kojim se uređuju doprinosi za obvezna osiguranja.

Te osobe prava i obveze iz obveznoga zdravstvenog osiguranja stječu pod uvjetom da su prethodno jednokratno uplatile novčani iznos u visini doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje na najnižu osnovicu za obračun doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, i to od dana prestanka prijašnjeg statusa osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju ili od dana prestanka osiguranja u drugoj državi koje osiguranje se ubraja u staž osiguranja u skladu s propisima Europske unije, odnosno međunarodnim ugovorom, a najdulje za razdoblje od 12 mjeseci.

Dakle, osnovni uvjet za stjecanje statusa po navedenoj osnovi je reguliran građansko-pravni status u Republici Hrvatskoj i jednokratna uplata novčane naknade za ono razdoblje koje osoba nije bila obvezno zdravstveno osigurana.

Kada se radi o osobama koje su bile u radnom odnosu u drugoj državi članici EU, EEA, Švicarskoj ili UK, te osobe imaju mogućnost regulirati svoj status u obveznom zdravstvenom osiguranju uz uvjet da se jave HZZO-u u roku 30 dana od dana prestanka radnog odnosa u navedenim državama, na isti način i pod istim uvjetima kao da im je radni odnos prestao u Hrvatskoj. Dodatni uvjet je da im je prestalo zdravstveno osiguranje u državi iz koje se vraćaju, s obzirom da je EU propisima o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti propisano da svaki EU građanin može biti zdravstveno osiguran u samo jednoj državi članici.

U slučaju ako se ne jave HZZO-u u propisanom roku nakon prestanka radnog odnosa ili se radi o povratku osoba koje nisu bile u radnom odnosu u spomenutim državama status u obveznom zdravstvenom osiguranju reguliraju po nekoj drugoj osnovi propisanoj Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Za osobe koje se vraćaju iz država koje nisu gore navedene ne postoji mogućnost reguliranja statusa uz uvjet javljanja HZZO-u u roku 30 dana od prestanka radnog odnosa u drugoj državi, već te osobe status u obveznom zdravstvenom osiguranju reguliraju po nekoj drugoj osnovi propisanoj spomenutim Zakonom. Stoga se u svakom pojedinom slučaju utvrđuju se sve relevantne činjenice, da li osoba ima npr. članove obitelji u Hrvatskoj preko kojih može ostvariti pravo na obvezno zdravstveno osiguranje i sl., a ako ne postoji druga mogućnost, status u obveznom zdravstvenom osiguranju utvrđuje im se uz obvezu osobne uplate doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje.

Kod zasnivanja radnog odnosa po povratku u Hrvatsku, status u obveznom zdravstvenom osiguranju bit će im, naravno, reguliran po toj osnovi.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.