Ostalo

Pučka pravobraniteljica traži izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Objavljeno 06.09.2024.

Pučka pravobraniteljica

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter traži žurne izmjene zakona kako mogući počinitelji kaznenih djela protiv spolne slobode ne bi mogli raditi u zdravstvu.
Pučka pravobraniteljica traži izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti
 

Pravobraniteljica se referirala na slučaj ginekologa u KBC Osijek.

Po njezinim riječima, potpuno je neprihvatljivo da žene i dalje moraju odlaziti na preglede kod ginekologa koji je, makar i nepravomoćno, osuđen za silovanje počinjeno u obavljanju posla.

Dodaje kako je neprihvatljivo davanje prednosti zaštiti prava i interesa liječnika i njegovog radnog mjesta nad interesima i zaštitom velikog broja pacijentica.

Pravo na zdravlje temeljno je ljudsko pravo, zdravstvene ustanove trebale bi biti sigurna mjesta za pacijente, a povjerenje između pacijenata i djelatnika u zdravstvu ključno je za adekvatno pružanje zdravstvene zaštite, napomenula je, te upozorila da su pacijenti pri tom u ranjivom položaju jer ovise o liječnicima i zdravstvenim djelatnicima, pa lakše i mogu postati žrtvama počinjenja kaznenih djela.

Stoga traži da se žurno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti propiše da je ravnatelj zdravstvene ustanove dužan udaljiti osobu s radnog mjesta u slučaju kada je protiv nje pokrenut i vodi se kazneni postupak za počinjenje određenih kaznenih djela.

Ova kaznena djela bi trebalo definirati Ministarstvo zdravstva u suradnji s drugim stručnjacima i strukovnim udrugama, a u najmanju ruku bi trebala obuhvaćati kaznena djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, protiv spolne slobode, protiv zdravlja ljudi, kao i kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, dodaje pravobraniteljica.

Pravobraniteljica je još u svibnju prošle godine temeljem tog slučaja predložila Ministarstvu zdravstva žurne izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti te tražila informacije o postupanju samog KBC-a i Hrvatske liječničke komore (HLK).

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.