Ostalo

Potvrda veze hipertenzije i moždanog udara

Objavljeno 25.07.2024.

HealthDay

Nalazi američkih znanstvenika s University of Michigan su potvrdili kako je kronično povišen krvni tlak vodeći uzrok moždanog udara, piše stručni časopis JAMA Network Open.
Potvrda veze hipertenzije i moždanog udara
 

U novoj studiji su korišteni podaci prikupljeni za potrebe šest ranijih istraživanja provedenih između 1971. i 2019. godine uz sudjelovanja više od 40000 ispitanika.

Sudionici su praćeni prosječno 22 godine, a pokazalo se kako je prosječni sistolički krvni tlak za 10 mmHg viši od optimalnih vrijednosti povezan s 20% većim rizikom za ishemijski moždani udar te 31% većim rizikom za hemoragijski moždani udar.

Gotovo 90% svih moždanih udara su ishemijski, prouzročeni ugrušcima.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.