Ostalo

Porastao broj prikupljenih doza krvi

Objavljeno 23.07.2024.

Hrvatski Crveni križ

U prvih šest mjeseci ove godine bilježi se porast broja prikupljenih doza krvi, pokazuju podaci Hrvatskog Crvenog križa.
Porastao broj prikupljenih doza krvi
 

Tijekom protekle godine u prvih šest mjeseci prikupljene su 78.152 doze krvi, a u istom razdoblju ove godine 81.035 doza.

Riječ o porastu od 4% koji pokazuje da kontinuirano ulaganje Hrvatskog Crvenog križa u promociju i informiranje o važnosti darivateljstva krvi polako donosi pozitivne pomake.

U ovoj godini je porastao broj mladih darivatelja krvi, odnosno onih koji su po prvi puta darovali krv, za 10%.

U prvih šest mjeseci 2023. godine evidentirano je 4.793 takvih darivatelja, a ove godine u istom razdoblju njih 5.299.

Ovaj porast je vrlo značajan s obzirom na to da je tijekom i neko vrijeme nakon pandemije koronavirusa, broj mladih darivatelja bio u padu.

Bilježi se i porast broja darivateljica krvi.

Naime, tijekom prvih šest mjeseci protekle godine krv je darovalo 14.113 žena, a ove godine u istom razdoblju 14.927 žena, što je porast od 6%.

Hrvatski Crveni križ u protekle dvije godine pojačano radi na promociji darivanja krvi s obzirom na to da su pandemija i iseljavanje velikog broja ljudi iz zemlje ostavili traga i na darivateljstvu krvi.

Poseban je fokus stavljen na mlade darivatelje i na žensku populaciju pa je porast u ovim kategorijama iznimno ohrabrujući.

Provedene su edukacije za Društva Crvenoga križa diljem Hrvatske koja su organizatori akcija darivanja krvi, pojačana je komunikacija na društvenim mrežama koja se obraća svim postojećim, ali i novim darivateljima krvi, a kreirani su i video spotovi koji na pomalo dramatičan način potiču građane da ozbiljnije promišljaju o temi darivanja krvi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.