Ostalo

Hrvatski Crveni križ upozorava na djecu neplivače

Objavljeno 23.07.2024.

Hrvatski Crveni križ

Hrvatski Crveni križ i ove će godine 25. srpnja obilježiti Svjetski dan prevencije utapanja.
Hrvatski Crveni križ upozorava na djecu neplivače
 

Koliko je zaista važno govoriti o prevenciji utapanja, pokazuje i nedavni tragični slučaj utapanja 12-godišnjeg dječaka, ali i podatak koji govori kako u Hrvatskoj godišnje u prosjeku od slučajnog utapanja i iznenadnih srčanih zastoja u vodi, umre 85 ljudi.

Utapanje je vodeći uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj, odmah nakon prometnih nesreća, a jedan je i od pet glavnih razloga među nesretnim slučajevima u Republici Hrvatskoj.

Utapanje nema jedan uzrok, niti jedno rješenje, ali može se spriječiti.

Ovogodišnji slogan obilježavanja Svjetskog dana prevencije utapanja je "Tko pliva, ne tone", a njime se želi ukazati na važnost znanja plivanja, posebno među djecom.

Nažalost, u Hrvatskoj ne postoji jedinstvena statistika uz pomoću koje se može doznati stvarno stanje, ali iskustva Hrvatskog Crvenog križa i njegovih društava diljem Hrvatske, pokazuju kako je broj neplivača uistinu velik.

Situacija se razlikuje od županije do županije pa tako, primjerice, u Istri ne zna plivati više od 50% učenika drugih razreda osnovne škole dok u Vukovarsko-srijemskoj ne zna plivati gotovo 70% djece.

Obuka neplivača nije sastavni dio Državnog pedagoškog standarda od 2010. godine, a u praksi je ta obaveza prepuštena lokalnim zajednicama, roditeljima, klubovima i školama.

Znanje plivanja za suvremenog čovjeka nije samo direktan doprinos borbi protiv utapanja, nego i pridonosi kvaliteti života.

U skladu sa svime navedenim, Hrvatski Crveni križ kao organizacija koja jedina u Hrvatskoj educira spasioce i provodi preventivne kampanje i edukacije, smatra kako bi obuka neplivača trebala biti sastavni dio odgojno-obrazovnog sustava u Republici Hrvatskoj.

Nužno je uspostaviti međuresornu suradnju kako bi se izgradio nacionalni plan sigurnosti na vodenim površinama.

U želji da što veći broj građana promišlja o važnosti prevencije i odgovornog ponašanja uz vodu i na vodi, Hrvatski Crveni križ u povodu Svjetskog dana prevencije utapanja organizira prigodno događanje "Tko pliva, ne tone!" koje će biti održano na plaži Naftaplin (gradska plaža) u Poreču, 25. srpnja.

Događanje započinje u 9 sati i trajat će do 12 sati, a obuhvatit će obuku neplivača za djecu, vodene igre za djecu, radionice prve pomoći za građane, kao i radionicu "Nauči kodeks sigurnosti na vodi".

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.