Ostalo

Sedma osoba izliječena od HIV-a

Objavljeno 20.07.2024.

HealthDay

Nijemac u dobi od 60 godina je postao sedma osoba izliječena od HIV-a, objavljeno je iz bolnice Charite-Universitaetsmedizin Berlin.
Sedma osoba izliječena od HIV-a
 

Pacijent je u listopadu 2015. godine primio transplantat matičnih stanica namijenjenih liječenju akutne mijeloične leukemije, a antiretrovirusne lijekove za borbu protiv HIV-a je prestao uzimati u rujnu 2018. godine.

U međuvremenu kod njega nije otkrivena prisutnost HIV-a.

Raniji slučajevi izlječenja HIV-a se također odnose na pacijente koji su primili transplantate matičnih stanica nakon dijagnoze različitih tipova leukemije.

Do izlječenja HIV-a dolazi jer su donatori transplantiranih matičnih stanica imali dvije kopije gena CCR5-delta32 koje učinkovito blokiraju infiltraciju stanica imunosnog sustava od strane virusa uzročnika AIDS-a.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.