Ostalo

Istraživanje o metodama kontracepcije u Hrvatskoj

Objavljeno 18.07.2024.

Udruga Sofija 

Udruga Sofija je provela istraživanje o dostupnosti kontracepcijskih sredstava u Hrvatskoj koja pokazuje da su kondomi najpopularnija metoda zaštite od trudnoće.
Istraživanje o metodama kontracepcije u Hrvatskoj
 

Ispitanici, od kojih je 96% žena, u najvišoj mjeri koriste kondome kao kontracepcijsku metodu jer se radi o dostupnoj, učinkovitoj i jednostavnoj zaštiti dok oko četvrtina ispitanika koristi kontracepcijske pilule.

18% ispitanika prakticira prekinuti snošaj kao metodu kontracepcije, čime se ona nalazi na trećem mjestu po zastupljenosti.

4% ispitanica koristi spiralu, a 3% metodu računanja plodnih dana.

Savjetovanje o kontracepciji je dostupno i pokriveno zdravstvenim sustavom, no njegova razina i pristupačnost nisu na razini drugih europskih zemalja.

Hrvatska nudi vladine web stranice s informacijama o kontracepciji, ali je kvaliteta tih informacija ocijenjena slabom u usporedbi s drugim zemljama.

Iz udruge upozoravaju kako se Hrvatska nalazi na 37. mjestu od ukupno 47 europskih zemalja na atlasu kontracepcije.

Radi se o atlasu koji prikazuje i uspoređuje informiranost, dostupnost i cjenovnu pristupačnost kontracepcijskih metoda u europskim zemljama.

Hormonalna kontracepcija nije dostupna bez recepta, a hitna kontracepcija nije besplatna.

U istraživanju se učestalo kao prepreke navode problemi nedostupnosti liječničke skrbi te nedovoljno dostupnih podataka i informacija.

Nedostupnost liječnika i ginekološke zdravstvene skrbi primaran je razlog zašto ispitanici ne koriste neki drugi oblik zaštite.

Regionalne razlike pokazuju da stanovnici Grada Zagreba nailaze na manje prepreka u korištenju kontracepcijskih metoda u usporedbi sa stanovnicima sjeverne Hrvatske.

Cijena je također značajna prepreka, posebno za mlađe generacije, pri čemu 21% mladih navodi da im je cijena prepreka za korištenje kontracepcije.

Većina ispitanika smatra da bi država trebala financirati ili subvencionirati kontracepciju, a čak 84% njih smatra da bi prezervativi trebali biti besplatno dijeljeni u srednjim školama,

71% ih smatra da bi kontracepcijska sredstva trebala biti besplatna za mlade do 30 godina.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.