Ostalo

Savjeti HZJZ-a za sigurno sudjelovanje u prometu

Objavljeno 16.07.2024.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Prometne nesreće u Hrvatskoj predstavljaju značajan javnozdravstveni problem, posebno za djecu i mlade.
Savjeti HZJZ-a za sigurno sudjelovanje u prometu
 

Unatoč povećanju broja vozila i vozača, posljednjih godina broj prometnih nesreća i stradalih je u padu.

Da bi se ovaj pozitivan trend nastavio, potrebno je ulagati napore u prevenciju nesreća i promicanje odgovorne vožnje.

Alkohol je jedan od glavnih uzroka nesreća na cestama. Konzumacija alkohola na vozača utječe tako da:

Smanjuje sposobnost prosudbe, a povećava samouvjerenost, zbog čega vozač može voziti opasnije ili brže no što bi vozio trijezan.
Smanjuje percepciju i koncentraciju, zbog čega vozaču mogu promaknuti prometni znakovi ili promjene u prometu i na cesti.
Smanjuje sposobnost reakcije, zbog čega vozač može biti nespreman brzo reagirati u neočekivanim situacijama.
Smanjuje koordinaciju i motoričke vještine, zbog čega vozač može imati problema s kontrolom vozila.
Ponekad i mala količina alkohola može, u kombinaciji s drugim faktorima, značajno ugroziti vozača, suvozače i druge sudionike u prometu.

Nikada nemojte konzumirati alkohol ako vozite ili planirate voziti.


Sigurnosni pojas moraju koristiti svi koji se nalaze u automobilu - on doslovno spašava živote!

Prilikom naglog kočenja ili nesreće na cesti, sigurnosni pojas držat će vas čvrsto na mjestu zbog čega se smanjuje rizik od udarca o unutrašnjost vozila, ozljeđivanja drugih putnika ili izlijetanja iz vozila.

Osim toga, u slučaju da dođe do sudara, sigurnosni pojas pomaže raspodijeliti silu udarca preko jačih i otpornijih dijelova tijela, kako bi se smanjio rizik ozbiljnijih ozljeda.

Ako se u vozilu nalaze i djeca, dobro provjerite jesu li ispravno vezana u svojim sjedalicama ili na stražnjem sjedalu (ako su viša od 135 cm).

Autosjedalica mora biti ispravno pričvršćena, primjerena djetetovu uzrastu, okrenuta suprotno od smjera vožnje do minimalno 15 mjeseci starosti, a preporučuje se i kasnije, ovisno o vrsti sjedalice.

Ne koristite autosjedalice koje su bile u sudaru ili im je istekao rok trajanja. Rabljene autosjedalice kupujte samo iz provjerenih izvora. Najsigurnije su nove autosjedalice.

Uvijek koristite autosjedalicu – bez obzira na dužinu vožnje.

Iako ljeti vožnja može trajati duže od predviđenog te su zastoji česti, dok ste za volanom nastojte zadržati koncentraciju na vožnji i izbjegavati ometajuće aktivnosti poput:

-korištenja mobitela

-jedenja

-namještanja glazbe

-unošenja lokacije u GPS sustav

Čak i ako koristite prihvatljivo rješenje poput "handsfree" upravljanja ili bluetooth slušalica, svedite to na minimum. Manjak pažnje ima veći utjecaj na sigurnost vožnje prilikom korištenja mobitela, nego nespretnost uzrokovana držanjem mobitela.

I najmanji gubitak pažnje prilikom vožnje može biti koban.

Ipak, važno je da vam za vrijeme vožnje, pogotovo ako je duga, bude ugodno - zbog toga ne oklijevajte zaustaviti se, napraviti pauzu i u miru obaviti sve što trebate.

Iako možda želite što prije stići do svog odredišta, na put uvijek krenite odmorni. Izbjegavajte na put kretati odmah nakon posla kako biste "uštedjeli" vrijeme.

Također, nemojte se forsirati i nastojati veliku kilometražu prijeći "u komadu". Zaustavite se na nekom odmaralištu, više puta ako je potrebno (barem svaka dva sata vožnje), okrijepite se i nastavite vožnju tek kad ste se uvjerili da se osjećate dobro i odmorno ili kada je drugi vozač spreman preuzeti vožnju.

Osim toga, pobrinite se da u vozilu imate dovoljno tekućine kako biste se u svakom trenutku mogli osvježiti - to je posebno korisno ako zapnete u koloni.

Osim svih navedenih savjeta i pravila sigurnosti u prometu, važno je, posebno uoči putovanja, provjeriti sve tehničke detalje vozila - od kočnica i akumulatora, preko kvalitete ulja, guma i ispravnosti njihove rotacije pa sve do kutije za prvu pomoć, trokuta i reflektirajućeg prsluka.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.