Ostalo

Prva epiduroskopija u liječenju boli u KBC Osijek

Objavljeno 15.07.2024.

KBC Osijek

U Kliničkom bolničkom centru Osijek je proteklog tjedna po prvi put u hrvatskom sustavu javnog zdravstva učinjena epiduroskopija kod dvije bolesnice uz pomoć dr. Cossua iz Italije. Zahvat su učinili dr. Ivan Omrčen, dr.sc.Budrovac i izv.prof.Ivan Radoš uz pomoć cijelog medicinskog tima Zavoda za liječenje boli, Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje.
Prva epiduroskopija u liječenju boli u KBC Osijek
 

Tim liječnika iz KBC Osijek je prije malo više od dva mjeseca edukativno boravio u bolnici u Olbiju na Sardiniji, gdje su bili na edukaciji za epiduroskopiju, a sada su se stekli uvjeti da se zahvat izvede i u KBC Osijek.

Epiduroskopija je zahvat gdje se kroz sakralni otvor ulazi endoskopom i vizualizira epiduralni prostor na ekranu s balon kateterom ili fleksibilnom elektrodom, a pomoću fluorskopa (RTG aparata) na drugom ekranu se prati položaj balon katetera ili fleksibilne elektrode, kojima se mehanički i uz pomoć električne energije oslobađa epiduralni prostor od priraslica tj. ožiljnog tkiva koje se često razvija nakon operativnih zahvata na kralježnici, a koje je razlog ponovnog javljanja boli u području kralježnice ili duž donjih ekstremiteta.

Bolesnici s postoperativnim priraslicama u epiduralnom prostoru često loše reagiraju na farmakoterapiju jer se radi o značajnoj komponenti neuropatske boli koja je slabo djelotvorna na konvencionalne analgetike i nefarmakološko liječenje (fizikalnu terapiju).

Bolja selekcija bolesnika za ovaj zahvat znači i bolju učinkovitost, a u slučaju nedjelotvornosti kao zadnja opcija u liječenju ovih bolesnika je ugradnje elektroda u epiduralni prostor tj. stimulacija kralježnične moždine, zahvat koji se također izvodi u Kliničkom bolničkom centru Osijek koji je ujedno i Referentni centar Ministarstva zdravstva za neuromodulaciju u liječenju boli za Republiku Hrvatsku.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.