Ostalo

KBC Split: Godina dana rada Objedinjenog hitnog bolničkog prijema

Objavljeno 15.07.2024.

KBC Split

Smješten u prizemlju zgrade na Firulama, u dvije prostorne cjeline ukupne površine 2700 m2, ovaj centralni bolnički prijem objedinjuje kirurški, internistički, pulmološki, neurološki, urološki, oftalmološki, otorinolaringološki i maksilofacijalni hitni prijem, kao i cjelokupnu hitnu problematiku dječje kirurgije.
KBC Split: Godina dana rada Objedinjenog hitnog bolničkog prijema
 

U okrilje OHBP-a nisu uključeni hitni psihijatrijski, ginekološki i pedijatrijski prijem.

U godinu dana u OHBP KBC-a Split zaprimljeno je 114.688 pacijenata i najopterećeniji je u Hrvatskoj.

Pacijenti se na obradu primaju prema hitnosti, a čak 67% svih dolazaka nisu bila hitna stanja.

Pacijenti na OHBP-u u prosjeku čekaju na obradu sat i 20 minuta, a obrada u prosjeku traje dva sata i 40 minuta.

U zimskom razdoblju dnevno kroz OHBP prođe od 300 do 400 pacijenata, a ljeti zbog velikog broja turista ta brojka dođe do 600 obrađenih pacijenta.

Na OHBP-u radi 163 djelatnika od čega je deset liječnika specijalista i specijalizanata Hitne medicine, 110 medicinskih sestara, a ostalo je nemedicinsko osoblje.

Svi drugi liječnici koji aktivno sudjeluju u radu OHBP-a zaposlenici su drugih odjela splitske bolnice.

U 24 sata na OHBP-u dežura 32 liječnika.

Novi OHBP realiziran je adaptacijom postojećih prostora dijela zgrade stacionara na Firulama, a njegovo uređenje odvijalo se u dvije faze.

Ukupna vrijednost projekta OHBP-a je 9,3 milijuna eura.

Izvori financiranja bila su bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 4,1 milijun eura, a ostatak je osiguran iz državnog proračuna.

OHBP je opremljen svom opremom prema suvremenim standardima.

Organizacija rada prilagođena je potrebama pacijenata koji dolaze u stanjima životne ugroženosti i hitnim stanjima, tako da o pacijentima skrbe multidisciplinarni timovi prema međunarodnim smjernicama.

Prije ustroja OHBP-a hitni prijemi u KBC-u Split bili su organizirani u 19 ambulanti na lokalitetima Firule i Križine.

OHBP uvelike je unaprijedio kvalitetu zdravstvene skrbi za stanovnike Splita, Splitsko-dalmatinske županije i svih onih koji gravitiraju splitskoj bolnici, kao i brojnih turista.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.