Ostalo

DHMZ: Crveno upozorenje za cijelu Hrvatsku

Objavljeno 12.07.2024.

Državni hidrometeorološki zavod

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je upozorio kako je na snazi crveno upozorenja za izuzetno opasno vrijeme za cijelu Hrvatsku.
DHMZ: Crveno upozorenje za cijelu Hrvatsku
 

Upozorenje je izdano zbog visokih temperatura zraka koje će se kretati i do 38 Celzijevih stupnjeva.

Crveno upozorenje DHMZ-a se odnosi i na subotu, dok je za nedjelju stupanj upozorenja za pojedine regije spušten na narančasto (velika opasnost).

Tako će u nedjelju u crvenom biti osječka, riječka, splitska i dubrovačka regija, a u narančastom zagrebačka, karlovačka, gospićka i kninska regija.

U ponedjeljak, 15. srpnja u crvenom je osječka, splitska i dubrovačka regija, a u narančastom zagrebačka, karlovačka, gospićka, kninska i riječka regija.

Visoke temperature zraka mogu uzrokovati zdravstvene probleme, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe, trudnice te ljudi koji rade na otvorenom prostoru.

Stoga valja izbjegavati boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati.

U slučaju vrtoglavice, slabosti, izrazite žeđi ili glavobolje potrebno je potražiti pomoć.

Važno je rashladiti dom i tijelo te piti dovoljno tekućine, no izbjegavati alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.

Treba jesti češće male obroke i izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama.

Preporučuju se tuširanje ili kupanje u mlakoj vodi, nošenje lagane široke svijetle odjeće i pokrivala za glavu te sunčanih naočala.

Ako je moguće, treba izbjegavati naporni fizički rad.

Naročitu brigu valja posvetiti djeci - dojenčad do dobi od 6 mjeseci uopće ne izlagati suncu dok se djeca do kraja prve godine života ne smiju izlagati izravnom suncu, te valja primjenjivati zaštitne kreme zbog indirektnog zračenja, hipoalergene bez kemijskih filtera.

Lijekove treba držati na temperaturi ispod 25 stupnjeva Celzijevih ili u hladnjaku.

Ako neki član obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika ili hitnu pomoć.

Dok se čeka liječnika ili hitnu pomoć, osobu treba smjestiti u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podići joj noge i kukove, odstraniti odjeću i staviti hladne obloge na vrat, pazuhe i prepone. Osobe bez svijesti treba staviti u bočni ležeći položaj.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.