Ostalo

Uskoro transplantacije bubrega u KBC Split

Objavljeno 05.07.2024.

KBC Split

Nakon što su ispunjeni svi uvjeti propisani Zakonom o presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja i Pravilnikom o uvjetima u pogledu prostora, radnika, medicinsko-tehničke opreme, kvalitete i sigurnosti za obavljanje djelatnosti uzimanja i presađivanja organa Klinički bolnički centar Split uputio je Ministarstvu zdravstva zahtjev za izdavanje odobrenja za obavljanje djelatnosti transplantacije bubrega, kao i svu potrebnu popratnu dokumentaciju.
Uskoro transplantacije bubrega u KBC Split
 

Završni je to korak nakon četverogodišnje pripreme za pokretanje programa transplantacije bubrega za vrijeme koje su uređeni bolnički prostori, kupljena je oprema, a u suradnji sa KBC Zagreb educirano je i medicinsko osoblje. Također, otvorena je Dnevna bolnica za transplantaciju bubrega koja pruža usluge kompletne skrbi za praćenje i liječenje bolesnika nakon transplantacije, a kako se transplantacija bubrega odvija uz koordiniranu suradnju dobro educiranih stručnjaka iz različitih područja, unaprijeđene su i sve druge potrebne djelatnosti.

Transplantacijski tim čine urolozi, nefrolozi, imunolozi, anesteziolozi, mikrobiolozi i patolozi, a voditelj tima je doc. prim. dr. sc. Hrvoje Šošić.

Trenutno se u Dnevnoj bolnici za transplantaciju bubrega redovito prati oko 350 transplantiranih bolesnika, a procjenjuje se da u ukupnom broju aktualno prijavljenih bolesnika na listi Eurotransplanta u RH čak oko 30% bolesnika živi na području koje bi za potrebe transplantacije bubrega gravitiralo prema KBC Split.

Transplantacijski centar trebao bi kraja 2024. godine zaživjeti u punom opsegu.

KBC Split će time postati jedna od malobrojnih bolnica koja radi i transplantaciju bubrega i transplantaciju krvotvornih matičnih stanica.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.