Ostalo

Prve medicinske sestre i tehničari specijalisti

Objavljeno 03.07.2024.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu

U prostorijama Ministarstva zdravstva je održana svečana dodjela uvjerenja o položenim specijalističkim ispitima, kao i odobrenja za samostalan rad medicinskim sestrama i tehničarima specijalistima u djelatnosti hitne medicine.
Prve medicinske sestre i tehničari specijalisti
 

Prvostupnici i magistri sestrinstva su uspješno završili jednogodišnje specijalističko usavršavanje i položili specijalistički ispit.

Medicinske sestre i tehničari sa završenim specijalističkim usavršavanjem pružat će širi opseg zdravstvene usluge hitnim pacijentima u životno ugrožavajućim stanjima te će na temelju stečenih kompetencija tijekom hitnog zbrinjavanja životno ugroženog bolesnika moći samostalno primijeniti lijekove propisane pravilnikom kojim se uređuje specijalističko usavršavanje prvostupnika sestrinstva iz hitne medicine.

Projekt Specijalističko usavršavanje prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine financiran je sredstvima iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, a pokrenut je prvi put uopće u zdravstvenom sustavu na inicijativu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM).

U izvanbolničkoj hitnoj medicinskoj službi (HMS) trenutno je zaposleno 1778 medicinskih sestara i tehničara svih razina obrazovanja.

U sklopu projekta Specijalističko usavršavanje prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine planirano je specijalističko usavršavanje ukupno 375 prvostupnika sestrinstva izvanbolničkog HMS-a, pri čemu je njih 210 iz postojećih timova T2.

Ukupna vrijednost projekta je 13,2 milijuna eura, a specijalističkim usavršavanjem proširuju im se kompetencije i ovlasti, omogućava stručno napredovanje i poboljšanje materijalnog statusa zahvaljujući rastu koeficijenta.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.