Ostalo

Visoka kakvoća mora u Hrvatskoj

Objavljeno 02.07.2024.

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije

Podaci koje je objavilo Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije pokazuju kako je Hrvatska na trećem mjestu u Europi prema udjelu kupališnih mjesta s izvrsnom kakvoćom mora i vode za kupanje u 2023. godini.
Visoka kakvoća mora u Hrvatskoj
 

Na prva dva mjesta po ovom kriteriju su Cipar i Austrija.

Laboratoriji županijskih zavoda za javno zdravstvo sedam obalnih županija provest će do 1. listopada 10 ciklusa ispitivanja kakvoće mora za kupanje na 1087 točaka raspoređenih duž obale i otoka hrvatskog dijela Jadrana.

To je 79 mjernih mjesta više nego lani, a najviše u Zadarskoj županiji.

Sezona kupanja u Hrvatskoj službeno je započela 1. lipnja i trajat će do 15. rujna.

Uzorkovanje i laboratorijska analiza provodi se svakih 15 dana prema Uredbi o kakvoći mora za kupanje, a mjere se mikrobiološki pokazatelji odnosno vrijednosti crijevnih enterokoka i bakterije Escherichia coli.

Osim pojedinačnih ocjena nakon svakog pojedinog uzorkovanja, na kraju sezone kupanja se određuje godišnja ocjena kakvoće mora.

Ona je u prošloj sezoni 2023. godine bila izvrsna (plavo) na 951 mjernom mjestu od ukupno 1008 točaka.

Na 38 točaka bila je dobra (zeleno), na 6 zadovoljavajuća (žuto) a na 13 točaka nezadovoljavajuća (crveno).

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.