Ostalo

Helikopterska hitna medicinska služba s noćnim letovima

Objavljeno 01.07.2024.

Ministarstvo zdravstva

Iz Ministarstva zdravstva je najavljeno kako se početkom srpnja uvode i noćne intervencije u splitskoj i riječkoj bazi Helikopterske hitne medicinske službe.
Helikopterska hitna medicinska služba s noćnim letovima
 

Vrijeme uvođenja noćnih operacija odredio je stručni tim, s obzirom da se radi o novoj usluzi u Hrvatskoj koja zahtijeva prethodno poznavanje prostora, mjesta za slijetanje te znanje i iskustvo posade.

HHMS je strateški projekt Vlade vrijedan 62,5 milijuna eura, u sklopu kojega se provode primarne, sekundarne i međubolničke intervencije za akutno životno ugrožene pacijente.

U protekla tri mjeseca zabilježeno je 208 uspješnih dnevnih intervencija, među kojima 99 u Splitu, 95 u Rijeci te po 7 u Zagrebu i Osijeku.

U njih oko 40% bila je riječ o vitalno ugroženim pacijentima zbog hitnog internističkog stanja.

Osobe s dijagnozama traume zbrinjavane su u 25%, a moždanog udara u 13% intervencija.

Najčešće intervencije bile su u Splitsko-dalmatinskoj županiji (47,5%), u kojoj su zbrinjavani pacijenti na Hvaru, Visu i Braču, Slivnu te na autocesti A1.

Slijedi Primorsko-goranska županija (45,6%), uključujući i intervencije u Klenovici i Sibinju Krmpotskome, Vrbovskom, Korenici te na otocima Susak i Unije.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.