Ostalo

Obilježen Hrvatski dan moždanog udara

Objavljeno 22.06.2024.

KBC Rijeka

Na riječkom Korzu je u petak održana javnozdravstvena akcija povodom Hrvatskog dana moždanog udara kojom je ukazano na važnost preventivnih aktivnosti, pravodobno liječenje i rane rehabilitacije osoba koje su doživjele moždani udar i prednosti zdravog načina života.
Obilježen Hrvatski dan moždanog udara
 

Zainteresirani građani su na infopultu akcije mogli izmjeriti glukozu u krvi i krvni tlak kako bi utvrdili rizikofaktore za moždani udar te su dobili savjete stručnjaka i informativne materijale.

Događanje su organizirali Klinika za neurologiju KBC Rijeka i Katedra za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci uz podršku Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Moždani udar predstavlja hitno stanje kada je dotok krvi i hranjivih tvari u dio mozga prekinut ili jako smanjen, a najčešće je uzrokovan začepljenjem krvne žile ugruškom.

Pomoću jednostavnog testa možete ustvrditi radi li se o moždanom udaru tako da zamolite osobu da se nasmije, kaže nešto, podigne ruke i isplazi jezik.

U svijetu se ova vrsta testiranja uvriježeno naziva FAST test ili prema hrvatskoj inačici G.R.O.M. (G = govor, R = ruke, O = oduzetost, M = minute unutar kojih morate pozvati hitnu pomoć).

Nešto nije u redu ako osoba ne može podići oba kuta usana, ako je govor nesuvisao, čudan ili nerazumljiv, ponavlja riječi ili fraze, ako prilikom dizanja ruku jedna pada ili je slaba te ako joj je jezik iskrivljen ili ide na jednu stranu.

Postoje i takozvani "upozoravajući znakovi" koji se podudaraju sa simptomima moždanog udara, ali su prolazni i kraćeg intenziteta, poznati pod nazivom tranzitorne ishemijske atake (TIA).

Osobe koje su doživjele ovaj oblik prolaznih simptoma, imaju znatno veći rizik za nastanak pravog moždanog udara i trebale bi se podvrgnuti detaljnom neurološkom pregledu.

U svladavanju svih izazova liječenja moždanog udara važan je interdisciplinarni pristup koji uključuje stručnjake raznih specijalnosti i univerzalni pristup zdravstvenim uslugama uz koordinirano djelovanje pacijenata.

Brza reakcija i pravovremena skrb povećavaju šanse za pozitivne ishode liječenja, smanjujući rizik od smrti i invaliditeta.

Tijekom posljednja dva desetljeća postignut je značajan napredak u liječenju akutnog moždanog udara, prvenstveno primjenom sistemske trombolize (otapanjem ugrušaka pomoću lijekova) i mehaničkom trombektomijom (mehaničkim uklanjanjem ugrušaka).

Važno je na vrijeme krenuti brinuti o svom zdravlju, a prevencija je uvijek najbolji lijek.

Zdravom ishranom, tjelesnom aktivnošću i nepušenjem te držanjem rizičnih čimbenika pod kontrolom može se smanjiti vjerojatnost obolijevanja od moždanog udara i ujedno umanjiti mogućnost razvoja posljedica koje na globalnoj razini predstavljaju velik javnozdravstveni problem.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.