Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Ovogodišnja tema naglašava važnost spremnosti na incidente vezane uz sigurnost hrane, bez obzira na to koliko blagi ili ozbiljni oni mogu biti.
Incidenti u vezi sa sigurnošću hrane su situacije u kojima postoji potencijalni ili potvrđen zdravstveni rizik povezan s konzumacijom hrane.
Incident s hranom može se dogoditi, na primjer, zbog nezgoda, neadekvatnih kontrola, prijevare s hranom ili prirodnih događaja.
Iako spremnost za upravljanje incidentima vezanim uz sigurnost hrane zahtijeva predane napore kreatora politika, tijela nadležnih za sigurnost hrane, poljoprivrednika i subjekata u poslovanju s hranom, potrošači također mogu igrati aktivnu ulogu.
Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) te tehničku podršku Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) u povodu nacionalnog obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana sigurnosti hrane 10. lipnja organizira okrugli stol pod nazivom "Sigurnost hrane: Spremni na neočekivano" na kojem će sudjelovati i predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.