KBC Rijeka
Pomoćnica ravnatelja KBC Rijeka prof. dr. sc. Renata Dobrila Dintinjana naglasila je da je celijakija jedna od najčešćih kroničnih bolesti u djece, a pojava šećerne bolesti u tolikom je porastu da se naziva puzajućom ili tihom globalnom epidemijom.
Liječenje ovih bolesti bazirano je na određenim promjenama načina prehrane - u slučaju celijakije to je uvođenje bezglutenske prehrane i kontinuirano doživotno i striktno provođenje takve prehrane, a u slučaju šećerne bolesti također je doživotna dijeta s ograničenjem unosa određenih namirnica.
"Zahvaljujući trudu voditelja Službe za bolničku prehranu i dijetetiku dr. Vrdoljaka i njegovog tima, a uz svesrdnu potporu Klinike za pedijatriju i Koordinacije udruga bolesnika, izrađeni su jelovnici kao izuzetan stručni rad, autoriziran i stručno recenziran", naglasila je prof. Dobrila Dintinjana
Urednik izdanja i rukovoditelj Bolničke službe za prehranu i dijetetiku dr. sc. Ivica Vrdoljak naglasio je da je prehrana djece danas velik izazov jer tržište nudi mnogo gotove hrane što stavlja roditelje djece oboljele od dijabetesa ili celijakije pred velike izazove.
Ovi su jelovnici stoga rađeni s ciljem da se djeci omogući pravilna prehrana kao preduvjet normalnog rasta i razvoja.
Jelovnici su usklađeni s nacionalnim smjernicama i preporučenim energetskim vrijednostima za dječake i djevojčice od 7 do 14 godina.
U jelovnicima su posebno izdvojeni jelovnici po danima u tjednu, a posebno recepti uz neke specifičnosti.
Tako je u jelovnicima za djecu sa šećernom bolesti naveden broj ugljikohidrata u pojedinom obroku, dok su u jelovnicima za djecu s celijakijom navedene detaljne upute za pravilnu pripremu hrane.