Ostalo

Obilježen Ljubičasti dan

Objavljeno 26.03.2022.

KBC Zagreb

Nastavno na dugogodišnju tradiciju obilježavanja Ljubičastog dana ("Purple Day", Međunarodni dan podrške osobama s epilepsijom, 26. ožujka) u Kliničkom bolničkom centru Zagreb je održano Savjetovalište za osobe oboljele od epilepsije i njihove bližnje.
Obilježen Ljubičasti dan
 

Uz pismene edukativne materijale (primjerice knjižicu "Život s epilepsijom"), brošure, usmene savjete i edukativne filmove namijenjene svim uzrastima, javnosti su približeni osnovni pojmovi vezane uz epilepsiju.

Korišteni su i filmovi o epilepsiji i životu osoba s epilepsijom dostupni su na web stranici Hrvatske udruge za epilepsiju.

Ljubičasti dan je manifestacija pokrenuta 2008. godine s ciljem podizanja razine osviještenosti o epilepsiji na inicijativu tada devetogodišnje djevojčice Megan Cassidy, njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi.

Kao zaštitni znak manifestacije izabrana je vrpca boje lavande koja je i međunarodna boja epilepsije jer se povezuje s osjećajem usamljenosti koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba koje boluju od ove bolesti.

Tijekom svih godina obilježavanja Ljubičastog dana naglasak je najčešće stavljan na važnost edukacije opće populacije radi širenja znanja i formiranja ispravnih stavova o oboljelima, njihovom pravu i mogućnosti da budu korisni i ravnopravni članovi zajednice u kojoj žive.

Na tu temu organizirana su predavanja i događanja u velikom broju zdravstvenih i nastavnih ustanova, koje se posljednjih godina samoinicijativno uključuju u ovu manifestaciju.
Brojne države svijeta aktivno obilježavaju ovu akciju, a u Hrvatskoj je ove godine obilježen 13. Ljubičasti dan.

Epilepsija je bolest mozga koju karakteriziraju trajna sklonost nastanku epileptičnih napada te neurobiološke, kognitivne, psihološke i socijalne posljedice recidiva napada.

To je ujedno jedna od najstarijih i najučestalijih neuroloških bolesti koja pogađa 1% svjetske populacije i od koje u Hrvatskoj u ovom trenutku boluje oko 40000 osoba.

Karakterizirana je specifičnom i raznolikom etiologijom koja je sastavni dio aktualne klasifikacije Internacionalne lige za borbu protiv epilepsije, kao i komorbiditeti, što je vrlo važno prilikom odluke o daljnjem dijagnostičkom i terapijskom algoritmu za oboljele osobe.

Epilepsija nije jedinstvena bolest, čak ni pojedinačni sindrom, već obuhvaća širok spektar kliničkih simptoma - epileptičnih napada, što se može prezentirati osjetnim, motoričkim, doživljajnim i autonomnim simptomima, često uz gubitak ili poremećaj svijesti, odnosno svjesnosti.

Ova bolest i danas predstavlja značajan medicinski i javnozdravstveni problem, posebno kod specifičnih skupina bolesnika kao što su trudnice i osobe starije životne dobi.

To je također bolest koja velikim dijelom pogađa djecu i osobe mlađe životne dobi, koji uz pravovremeno dijagnosticiranje i liječenje mogu ostvariti zadovoljavajuću kvalitetu života u svim njegovim aspektima.

Zahvaljujući napretku dijagnostičkih procedura i terapijskih opcija, danas svjedočimo da se ta bolest kod oko 70% oboljelih može zadovoljavajuće liječiti medikamentoznom terapijom, a kod bolesnika refrakternih na medikamente, neurokirurškim metodama liječenja, gdje je osobito važan individualizirani i multidisciplinarni pristup liječenju.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(3)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.