Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
S podizanjem svijesti da se na tržištu nalazi sve veći broj patvorina hrane, kao i hrane s upitnim geografskim porijeklom, raste potreba za konzumiranjem domaće, provjerene i kvalitetne hrane sa kratkim opskrbnim lancima.
Upravo u osnovanom Centru za sigurnost i kvalitetu hrane mogu se provjeriti, kako sigurnost i kvaliteta hrane, tako i izvornost i zemljopisno porijeklo.
Centar za sigurnost i kvalitetu hrane je prošao polovicu svoje provedbe, a u potpunosti se provodi u skladu za zadanim ciljevima.
Opremljen je svom predviđenom analitičkom opremom koja se nalazi u punom pogonu te se njome određuju sve zahtjevne analitičke metode, neophodne za kreiranje izotopne karte Hrvatske, kao jednog od najvažnijih znanstvenih ciljeva ovoga projekta.
U kategoriji hrane koja se najviše patvori se nalaze med, maslinovo ulje, riba, začini, kava, mlijeko i druge vrste namirnica koje uobičajeno koristimo u svakodnevnoj prehrani.
Pritom je važno istaknuti kako se najčešći oblik patvorenja hrane temelji na zamjeni pojedinih sastojaka hrane manje kvalitetnim i jeftinijim sastojcima, koji u pravilu nisu štetni za zdravlje ljudi, ali stvaraju zabludu kod potrošača i pripadaju u proizvode lošije kvalitete.
Kako bi Centar za sigurnost i kvalitetu mogao pratiti neprestani trend novih načina patvorenja hrane, u svrhu zaštite zdravlja ljudi neophodno je razvijati nove metode, uz uporabu suvremene analitičke opreme, koja će biti u mogućnosti odgovoriti na sve buduće izazove sigurnosti hrane od polja do stola.