Ostalo

Održan kongres u povodu "Hrvatskog dana debljine"

Objavljeno 22.03.2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U vremenu smo dvije pandemije - covida i debljine, a problem s pretilosti više nije samo zdravstveni i individualni problem, već i društveni, istaknuto je u sklopu kongresa u povodu obilježavanja "Hrvatskog dana debljine".
Održan kongres u povodu "Hrvatskog dana debljine"
 

U Hrvatskoj 57,4% odraslih ima previše kilograma, od toga 67,6%o muškaraca i 48,2% žena.

I 35% osmogodišnjaka ima previše kilograma.

Riječ je o zdravstvenom riziku koji je jedini povezan sa svim vodećim kroničnim nezaraznim bolestima i koji leži u podlozi i predstavlja rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, nekih tumora, kronične opstruktivne bolesti pluća, mentalnih poremećaja, šećerne bolesti tipa 2 te razvoja hipertenzije i dislipidemije.

Ako se problemu debljine ne stane na kraj, do 2050. godine može se očekivati oko 500000 kroničnih nezaraznih bolesti koje su povezane samo i isključivo s problemom debljine, dok će se očekivano trajanje života u Hrvatskoj skratiti za 3,5 godine.

Prošlogodišnje istraživanje je pokazalo da osobe s indeksom tjelesne mase iznad 30 imaju nekoliko puta veći rizik da obole od covida, a imaju i nekoliko puta veći rizik za hospitalizaciju zbog covida, da završe na respiratoru te za smrtni ishod.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.