Washington Post
Njihovi nalazi koje je objavio Annual Review of Nutrition su dobiveni analizom podataka prikupljenih za potrebe 127 ranijih studija.
Pokazalo se kako osobe koje redovito piju kavu imaju 2 do 20% manji rizik obolijevanja od karcinoma dojke, debelog crijeva, endometrija i prostate.
Uz to, česta konzumacija kave je povezana s prosječno 5% manjim rizikom za bolesti srca i krvnih žila te 30% manjim izgledima za obolijevanje od dijabetesa i Parkinsonove bolesti.
Konzumenti kave su imali i prosječno manji rizik za smrt od bilo kojeg uzroka.
Po riječima znanstvenika, zrnca kave sadrže fitokemikalije koje imaju antioksidativna i protuupalna svojstva, što uz utjecaj na djelovanje nekih ključnih enzima u organizmu pomaže u regulaciji funkcije jetre, metabolizma inzulina i glukoze te procesu "popravljanja" oštećenja DNK.
U istraživanju je utvrđeno i kako pretjerana konzumacija kave u trudnoći može biti povezana s većim rizikom za spontani pobačaj.
Istraživači to objašnjavaju činjenicom da fetusi nemaju enzim potreban za metabolizaciju kofeina.