Ostalo

Novi uvid u rizik za rak debelog crijeva

Objavljeno 30.01.2017.

HealthDay

Nalazi objavljeni u časopisu JAMA Oncology pojašnjavaju ranije uočeno smanjenje rizika za rak debelog crijeva kod osoba koje često konzumiraju hranu s velikim udjelom cjelovitih žitarica i vlakana.
Novi uvid u rizik za rak debelog crijeva
 

Američki znanstvenici vjeruju kako je riječ o djelovanju mehanizma povezanog s crijevnim bakterijama soja Fusobacterium nucleatum.

Riječ je o bakterijama poznatima po ulozi u razvoju nekih tipova raka debelog crijeva.

Uz to, podaci prikupljeni od oko 137000 osoba pokazuju kako konzumacija cjelovitih žitarica i vlakana nije imala utjecaja na rizik za tipove raka debelog crijeva koji nisu povezani s Fusobacterium nucleatum.

Istraživači dodaju kako značaj njihovih rezultata leži u identifikaciji zajedničkog utjecaja crijevnih bakterija i prehrane na rizik za neke tipove raka debelog crijeva.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(12)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.