HealthDay
Podaci prikupljeni od 123000 ispitanika tijekom 4 godine pokazuju kako je povećanje konzumacije kave za više od jedne šalicu dnevno bilo moguće povezati s 11%-tnim smanjenjem izgleda za obolijevanje od dijabetesa tipa 2 u sljedeće 4 godine.
Kod osoba koje su u promatranom razdoblju smanjili konzumaciju kave je uočena za 17% veća učestalost dijabetesa tipa 2 u sljedeće 4 godine, piše stručni časopis Diabetologia.
Istraživači nisu sigurni koji sastojci kave mogu utjecati na rizik za dijabetes tipa 2, no vjeruju kako je riječ o djelovanju niza antioksidansa i drugih hranjivih tvari iz kave.
Raniji eksperimenti su ukazali na postojanje uzročno-posljedične veze između većeg unosa kave i smanjenja rezistencije na inzulin.
Rezistencija na hormon inzulin je jedan od znakova upozorenja za dijabetes.
U novoj studiji je utvrđeno i kako kava bez kofeina ne utječe na rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.