Ostalo

Opasne bakterije u kuhinji

Objavljeno 12.04.2014.

HealthDay

Istraživanje švicarskih znanstvenika je otkrilo prisutnost sojeva bakterije otporne na antibiotike na površinama koje služe za pripremu hrane.
Opasne bakterije u kuhinji
 

Testiranja čiji su rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu Infection Control and Hospital Epidemiology se temelje na analizi 154 površine za pripremu hrane u bolnici u Baselu te 144 površine za pripremu hrane iz privatnih kuća.

Površine su korištene za pripremu jela od mesa peradi, svinjetine, govedine, teletine, janjetine, divljači i ribe.

Pokazalo se kako su sojevi bakterije Escherichije coli otporne na antibiotike prisutni na 6,5% površina korištenih u bolnici te 3,5% površina korištenih u privatnim domovima.

Istraživači napominju kako je rezistentna E.coli bila prisutna samo na površinama korištenima za pripremu piletine.

Dodatne analize su pokazale kako je polovica od 20 parova rukavica korištenih u bolničkoj kuhinji također bila kontaminirana rezistentnom E.coli.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.