Ostalo

Povezanost žučnih kamenaca i rizika za smrt

Objavljeno 07.03.2011.

Reuters

Osobe sa žučnim kamencima imaju veći rizik za smrt u roku od 20 godina u odnosu na svoje vršnjake, objavio je časopis Gastroenterology.
Povezanost žučnih kamenaca i rizika za smrt
 

Američki znanstvenici s Weill Cornell Medical Collegea dodaju kako tim pacijentima prijeti i veći rizik za smrt od bolesti srca ili raka.

Po riječima istraživača, to ne znači kako žučni kamenci uzrokuju ove bolesti, ali ukazuje na zajednički uzrok - primjerice neravnotežu masti u organizmu.

U njihovoj studiji su korišteni podaci za oko 14000 ispitanika u dobi od 20 do 74 godine.

Tijekom promatranog razdoblja od 20 godina umrla je trećina ispitanika koji su imali žučne kamence, te svaki sedmi ispitanik u skupini onih koji nisu imali žučne kamence.

U prvoj skupini su bolesti srca bile odgovorne za 20% smrtnih slučajeva, a u drugoj za oko 5% zabilježenih slučajeva smrti.

Rak je bio odgovoran za smrt jednog od 10 ispitanika iz prve skupine, te za smrt jednog od 25 sudionika koji nisu imali žučne kamence.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.