Ostalo

Obilježen Dan svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu

Objavljeno 26.10.2024.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Svjetski dan svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu (MDS) obilježava se svake godine 25. listopada s ciljem podizanja svijesti o ovoj često neprepoznatoj, rijetkoj skupini raka krvi kod koje koštana srž ne proizvodi dovoljno zdravih krvnih stanica.
Obilježen Dan svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu
 

Mijelodisplastični sindrom (MDS) je grupa poremećaja do kojih dolazi zbog nemogućnosti koštane srži da generira elemente krvi pa dolazi do otkazivanja rada koštane srži, bilo s anemijom, malim brojem trombocita ili neutrofila. Šansa da s vremenom MDS "preraste" u akutnu leukemiju je oko 30%.

Postoje različite vrste MDS-a, od kojih neki ostaju blagi i mogu se ne otkriti godinama dok su drugi ozbiljniji, brže napreduju te mogu značajno utjecati na živote pacijenata. Bolest se može razvijati asimptomatski ili sa simptomima poput: bljedila, umora i slabosti, nedostatka zraka, modrica, petehija (crvene točke na koži) i čestih infekcija. MDS može zahvatiti ljude bilo koje dobi, ali je najčešći kod osoba starijih od 60 godina.

Prema podacima Izvješća o umrlim osobama u 2022. godini, od mijelodisplastičnog sindroma umrlo je ukupno 76 osoba od kojih je 42 muškaraca i 34 žena, dok se prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo godišnje u Hrvatskoj registrira oko 150 novih slučajeva.

Izbor najboljeg načina liječenja MDS-a ovisi o njegovoj vrsti, stupnju rizika i općem zdravstvenom stanju bolesnika.

Mogućnosti liječenja uključuju:
-potporno liječenje
-intenzivno liječenje citostaticima i presađivanjem krvotvornih matičnih stanica
-nove terapijske mogućnosti: manje intenzivno liječenje citostaticima

Ciljevi liječenja su:
-ublažavanje simptoma bolesti
-poboljšanje anemije
-kontrola infekcija
-sprečavanje krvarenja
-poboljšanje kvalitete života i produljenje preživljenja

Iako u većini slučajeva nije jasno što uzrokuje genetske promjene koje dovode do MDS-a, postoje neki poznati čimbenici rizika poput dobi, spola (muškarci imaju veću vjerojatnost da će razviti MDS od žena), genetskih poremećaja, obiteljske predispozicije, prethodno liječenje raka, pušenja i izloženosti benzenu.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.