Ostalo

Europski tjedan sigurnosti i zdravlja na radu

Objavljeno 25.10.2024.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Svaki 43. kalendarski tjedan u godini održava se Europski tjedan za sigurnost i zdravlje na radu.
Europski tjedan sigurnosti i zdravlja na radu
 

Europski tjedan obilježava vrhunac kampanje za zdrava radna mjesta čija je tema "Siguran i zdrav rad u digitalno doba 2023. - 2025."

Međutim, unatoč procesima modernizacije i digitalizacije, radni vijek radnika postaje sve duži i pred njih postavlja nove izazove.

Nove tehnologije zahtijevaju nove vještine, a neke tehnologije u potpunosti i zamjenjuju radnike na određenim radnim mjestima.

Takve promjene mogu biti pozitivne, jer mijenjaju radnike na repetitivnim i visoko rizičnim radnim mjestima, ali mogu biti i negativne jer se javlja nesigurnost zaposlenja za pojedina radna mjesta.

Zajednički cilj svih dionika, zakonodavaca, poslodavaca, radnika i njihovih predstavnika, je osigurati radnicima sigurnost i zdravlje na radnim mjestima jer pojedinci poslovi koje radnici obavljaju mogu biti vrlo opasni, posebno u industrijskim i građevinskim sektorima, gdje se mogu dogoditi nesreće koje u najgorim slučajevima mogu biti i smrtonosne.

Također, pojedini radni uvjeti mogu biti štetni za zdravlje radnika, a da to nije uvijek jasno uočljivo (npr. buka, vibracije, kemikalije, itd.) radi čega je bitna kvalitetna procjena rizika za pojedino radno mjesto.

Na temelju te procjene rizika provode se svi daljnji postupci zaštite na radu, kao što su primjena odgovarajuće zaštitne opreme, pravilno i redovito osposobljavanje radnika i redovito provođenja zdravstvenih pregleda.

Poboljšanje sigurnosti i zdravlja na radu ima utjecaj i na poboljšanje produktivnosti radnika.

Radnici mogu dulje i bolje doprinositi svojim radom razvoju poduzeća, a i ako su zdravi manji je broj radnih prekida zbog ozljeda, bolesti ili drugih nesreća.

Ozljede na radu i profesionalne bolesti mogu rezultirati visokim troškovima za poslodavca u smislu liječenja, kompenzacija i gubitka produktivnosti.

Stoga, uvođenje učinkovitih programa zaštite na radu može značajno smanjiti troškove poduzeća.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.