Ostalo

Međunarodni tjedan svjesnosti o buloznoj epidermolizi

Objavljeno 25.10.2024.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Od 1984. g., kada je u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država pokrenuta inicijativa usmjerena osvješćivanju društvene zajednice o zdravstvenim i životnim tegobama oboljelih, Međunarodni tjedan svjesnosti o buloznoj epidermolizi obilježava se svake godine od 25. do 31. listopada u brojnim zemljama svijeta.
Međunarodni tjedan svjesnosti o buloznoj epidermolizi
 

Bulozna epidermoliza je teška nasljedna bolest uzrokovana mutacijama u genima za proteine koji sudjeluju u izgradnji površinskoga epitelnog sloja kože i sluznica, a s obzirom na stopu incidencije koja varira u rasponu 1/20.000-1/50.000 živorođene djece ubraja se među rijetke bolesti.

Bolest se klinički manifestira izrazitom krhkošću i osjetljivošću kože i sluznica na mehaničke sile, zbog kojih i blagi pritisak na kožu može rezultirati ozbiljnim ozljedama, nerijetko praćenima nuspojavama poput infekcije rana, kontraktura zglobova i sl.; zbog opisane ranjivosti, oboljela djeca se često nazivaju djecom leptirima.

Destruktivna priroda bulozne epidermolize, naročito kod pacijenata s distrofičkim oblikom bolesti, kod velikog broja oboljelih uzrokuje visok stupanj invaliditeta s teškom svakodnevicom ispunjenom previjanjima, kirurškim zahvatima i ovisnošću o drugim osobama.

Tretman pacijenata koji boluju od bulozne epidermolize istovremeno zahtijeva multidisciplinarni i individualizirani pristup usmjeren borbi za očuvanje najvišega mogućeg stupnja kvalitete života za oboljele.

Uz djelatnost referentnih centara specijaliziranih za liječenje bulozne epidermolize i srodnih nasljednih i stečenih buloznih dermatoza, od golemog značaja je i aktivnost udruga civilnog društva koje uz izravnu pomoć pacijentima tijekom dijagnostike i terapije svojim zalaganjem također doprinose socijalizaciji i integraciji oboljelih od bulozne epidermolize.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.