Ostalo

Održana Nacionalna konferencija o ovisnostima

Objavljeno 24.10.2024.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i uz stručnu podršku Hrvatskog liječničkog zbora - Hrvatskog društva za ovisnosti održana je Nacionalna konferencija o ovisnostima pod nazivom Ovisnosti 2030. Politika, struka i praksa: idemo li u istom smjeru?.
Održana Nacionalna konferencija o ovisnostima
 

Konferencija je održana proteklog tjedna u Šibeniku.

Na Konferenciji je sudjelovalo više od 140 stručnjaka iz zdravstvenog, odgojno-obrazovnog, socijalnog, kazneno-represivnog i pravosudnog sustava te znanstvene zajednice i nevladinog sektora, a cilj iste bio je osigurati platformu za dijalog i zajedničko djelovanje u ostvarenju prioriteta Nacionalne strategije djelovanja na području ovisnosti do 2030., ali i potaknuti multisektorsku raspravu o ključnim pitanjima u području politika prema ovisnosti te osigurati zajednički konsenzus u definiranju odgovora na buduće izazove.

Kroz plenarna predavanja i tematske panele predstavljene su aktualnosti politika na području ovisnosti, s posebnim osvrtom na trendove povezane s uporabom droga, alkohola, novih duhanskih proizvoda, prekomjernim kockanjem, korištenjem interneta i igranjem video igara.

Istaknuto je kako borba protiv ovisnosti nije samo zdravstveno pitanje, već zahtijeva sveobuhvatan strateški pristup budući da predstavlja ozbiljan izazov za sve segmente društva, socijalnu koheziju i ekonomski razvoj.

Naglašena je važnost provedbe učinkovitih preventivnih programa, razvijanja novih modela liječenja ovisnosti, poticanja inovativnih programa u području smanjenja šteta, ali i daljnjeg osiguravanja potrebnih resursa i podrške kako bi se omogućilo da zdravlje bude i ostane prioritet, a zaštita mentalnog zdravlja imperativ, osobito u kontekstu dostupnosti programa prevencije i liječenja ovisnosti onima kojima je pomoć potrebna.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.