Ostalo

Obilježen Međunarodni dan svjesnosti o mucanju

Objavljeno 23.10.2024.

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba

Međunarodni dan svjesnosti o mucanju svake se godina obilježava 22. listopada s ciljem povećanja razumijevanja i destigmatizacije osoba koje se suočavaju s ovim govornim poremećajem.
Obilježen Međunarodni dan svjesnosti o mucanju
 

Ovaj dan pruža priliku skretanja pažnje na izazove s kojima se suočava oko 70.000 djece i odraslih u Hrvatskoj.

Mucanje je poremećaj govora koji utječe na tečnost i ritam govora.

Osobe koje mucaju često imaju poteškoće s izgovaranjem riječi, pri čemu dolazi do ponavljanja ili produživanja glasova, slogova ili riječi.

Mucanje može varirati u težini i intenzitetu, te imati značajan utjecaj na svakodnevni život osobe, posebno u društvenim situacijama.

Mucanje se najčešće pojavljuje u ranom djetinjstvu te pogađa otprilike 2,4% djece predškolske dobi.

Iako uzroci mucanja nisu u potpunosti razjašnjeni, smatra se da kombinacija genetskih, neuroloških i okolišnih čimbenika igra važnu ulogu.

Ideja o obilježavanju ovog dana potječe iz 1998. godine, kada je Michael Sugerman, socijalni radnik i osoba koja i sama muca, u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenuo inicijativu za podizanje svjesnosti o mucanju.

Sugerman, suosnivač Nacionalne udruge za mucanje, svojim radom dao je značajan doprinos u borbi protiv diskriminacije osoba koje mucaju, s ciljem da se neznanje zamijeni prihvaćanjem i poštivanjem ljudskih različitosti.

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba pruža multidisciplinarnu podršku djeci s različitim teškoćama, uključujući i one s mucanjem.

U sklopu multidisciplinarnog pristupa, koji uključuje logopede, psihologe, psihijatre, neuropedijatra, socijalne radnike i druge stručnjake, djeca s mucanjem dobivaju sveobuhvatan pristup prilagođen njihovim specifičnim potrebama.

Cilj ovog pristupa je ne samo poboljšanje govorne fluentnosti, već i pružanje emocionalne podrške koja je ključna za bolju kvalitetu života i lakšu socijalnu integraciju.

Mucanje može imati značajan utjecaj na obrazovne, profesionalne i socijalne aspekte života osobe.

Istraživanja pokazuju da većina odraslih osoba koje mucaju smatra da je njihov poremećaj govora imao negativan utjecaj na njihov uspjeh u navedenim područjima.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.