Ostalo

Obilježen Svjetski dan osoba sa stomom

Objavljeno 06.10.2024.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Prvu subotu u listopadu obilježava se Svjetski dan osoba sa stomom.
Obilježen Svjetski dan osoba sa stomom
 

Stoma je kirurški napravljen otvor koji izvodi unutarnji šuplji organ na kožu. Vrste stome su: kolostoma, ileostoma i urostoma. Stome mogu biti trajne i privremene. Privremena stoma izvodi se kako bi se zacijelilo operirano mjesto bez kontaminacije sa stolicom i takva stoma se najčešće zatvara bez gubitka crijevne funkcije. Trajna stoma izvodi se u slučaju karcinoma rektuma, upalnih bolesti ili kada ne funkcioniraju mišići koji kontroliraju eliminaciju stolice ili mokrenje.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana osoba sa stomom je podizanje svijesti o problemima osoba sa stomom, među kojima je najveći udio oboljelih od raka debelog crijeva.

Rak debelog crijeva drugi je vodeći uzrok smrti od karcinoma u svijetu. Procjenjuje se da je 2020. godine u svijetu bilo više od 1,9 milijuna novih slučajeva kolorektalnog karcinoma i više od 930.000 smrtnih slučajeva od kolorektalnog karcinoma.

Rak debelog crijeva razvija se sporo tijekom više godina, a primjenom metoda ranog otkrivanja moguće ga je otkriti znatno prije nego što se pojave prvi uočljivi znakovi bolesti.

Metodama koje koristimo za rano otkrivanje raka debelog crijeva moguće je otkriti i polipe koji su predstadij raka debelog crijeva. Otkrivanjem i odstranjivanjem polipa, uspješno se sprječava nastanak raka debelog crijeva.

Ako se rak debelog crijeva otkrije ranije i započne liječenje odmah, on je izlječiv.

Odlukom vlade RH krajem 2007. godine usvojen je Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Svake dvije godine pismom se pozivaju sve žene i muškarci u dobi od 50. do navršene 74. godine da naprave kartični gvajakov test na nevidljivu krv u stolici. Osobe s pozitivnim nalazom upućuju se na probirnu kolonoskopiju.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.