Ostalo

Zagreb: Mobilni tim Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

Objavljeno 04.10.2024.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Problemi mentalnog zdravlja i ovisnosti toliko su složeni da zahtijevaju razvoj različitih usluga skrbi za osobe s poteškoćama mentalnog zdravlja.
Zagreb: Mobilni tim Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti
 

Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" u sklopu Pilot projekta financiranog od strane Grada Zagreba uvodi uslugu mobilnog tima.

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaka četvrta osoba barem jednom u životu ima simptome nekog mentalnog poremećaja. U Republici Hrvatskoj mentalni poremećaji su vodeći uzrok bolničkog liječenja kod radno aktivnog stanovništva (HZJZ, 2022). Trenutno je u Hrvatskoj briga za mentalno zdravlje organizirana najčešće kao liječenje u bolnicama i psihijatrijskim ustanovama, uz izvanbolničko liječenje ovisnosti i rano prepoznavanje i ranu intervenciju dostupnu u zavodima za javno zdravstvo te psihijatrijsku/psihološku skrb u domovima zdravlja.

Problemi mentalnog zdravlja i ovisnosti toliko su složeni da zahtijevaju razvoj različitih usluga skrbi za osobe s poteškoćama mentalnog zdravlja. Pokazalo se da su, u zemljama u kojima postoje (npr. Nizozemska, Belgija), mobilni timovi jedan od glavnih oslonaca organizacije zaštite mentalnog zdravlja u zajednici.

Naime, postoje razlozi, kao što su otežana pokretljivost, neke tjelesne bolesti i/ili druge životne okolnosti zbog kojih osobe ne mogu potražiti stručnu pomoć za probleme mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ili im je to vrlo zahtjevno. Odgađanje traženja pomoći, nemogućnost liječenja ili nedostupnost usluga dovode do povećanog rizika od pogoršanja mentalnog zdravlja, a potencijalno i do potrebe za kasnijim povećanim korištenjem zdravstvenih usluga, bolničkim psihijatrijskim liječenjem uz veći distres, češće komplikacije i smrtnost, te povećanje razine stresa članova obitelji koji skrbe o oboljelome.

Prepoznajući navedene potrebe, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" u sklopu Pilot projekta financiranog od strane Grada Zagreba uvodi uslugu mobilnog tima. Multidisciplinarni mobilni tim čine doktor specijalist psihijatrije, psiholog s važećom licencom za rad te medicinska sestra s titulom prvostupnice. Mobilni tim intervenira na poziv punoljetnog člana obitelji i/ili samog korisnika, a djeluje na području grada Zagreba. Intervencije stručnjaka na terenu su, na primjer, psihijatrijski pregled s uvođenjem ili korekcijom psihofarmakološke terapije, psihološka potpora i savjetovanje, psihosocijalne intervencije u obitelji, podrška njegovatelju i ostalo.

Bitno je napomenuti da mobilni psihijatrijski timovi nisu hitni medicinski timovi i ne pružaju urgentnu psihijatrijsku skrb. Članovi mobilnog tima zajednički sudjeluju u procjeni i praćenju stanja korisnika te ispituju zadovoljstvo korisnika i njegovatelja uslugom.

Kome sve može koristiti usluga mobilnog tima za mentalno zdravlje?

Osobama starije životne dobi i njihovim neformalnim njegovateljima.
Osobama s problemima ovisnosti (npr. radi motivacije za čuvanje apstinencije, pred izlazak iz penalnog sustava, s ograničavajućim tjelesnim stanjima, majkama tek rođene djece s problemom ovisnosti i dr.).
Osobama iscrpljenima zbog kronične ili onkološke bolesti, invaliditeta i teže pokretljivosti.

Drugim vulnerabilnim korisnicima kojima treba uključivanje u adekvatan psihijatrijski/psihološki tretman.

Partner u provedbi projekta je Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, a provedbu ovog Pilot Projekta u potpunosti financira Grad Zagreb.

Građani grada Zagreba o uslugama mobilnog tima mogu se informirati e-mailom i telefonom te ukoliko zadovoljavaju kriterije, javiti se za pomoć svakim radnim danom na broj telefona 01/6468 340 u vremenu od 12:00 do 15:00 sati ili putem elektroničke pošte na adresu: mentalno.zdravlje@stampar.hr. Mobilni tim smješten je unutar prostora Službe za mentalno zdravlje i prevencije ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" na adresi Mirogojska cesta 11.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.