Ostalo

Obilježen Nacionalni dan oboljelih od multiple skleroze

Objavljeno 27.09.2024.

Ministarstvo zdravstva

Oboljeli od multiple skleroze u Hrvatskoj su 26. rujna obilježili svoj Nacionalni dan.
Obilježen Nacionalni dan oboljelih od multiple skleroze
 

Multipla skleroza je najčešća autoimuna demijelinizacijska upalna bolest središnjeg živčanog sustava.

Pretežno pogađa mlade, uzrok nije poznat, a žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca.

Simptomi su brojni: subjektivne smetnje osjeta, smanjenje oštrine vida, gubljenje snage, poremećaji ravnoteže i vrtoglavice, tremor, isprekidan govor.

Važna je rana dijagnoza i pravovremeni početak liječenja.

Hrvatski Sabor je 2015. godine donio odluku o službenom proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze 26. rujna.

Cilj obilježavanja je informirati širu javnost, te upozoriti na ključne probleme s kojima se svakodnevno susreću oboljeli i njihove obitelji.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je od multiple skleroze više od 7 tisuća oboljelih, što Hrvatsku svrstava među zemlje s najvećom prevalencijom bolesti.

U posljednjih sedam godina bilježi se trend povećanja broja osoba liječenih zbog multiple skleroze pa je zabilježeno povećanje od 38%.

Također se zadnjih godina bilježi i trend povećanja broja dolazaka na liječenje u dnevne bolnice, što je u skladu sa suvremenim smjernicama i trendovima liječenja.

Prema podacima iz Registra osoba s invaliditetom, gotovo pet tisuća ljudi ima kao uzrok invaliditeta ovu bolest, a među njima je 72% žena.

Ministarstvo zdravstva financira programe udruga vezano uz multiplu sklerozu te je u zadnje dvije godine osigurana potpora u financijskom iznosu od 79.899,13 eura.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.