Ostalo

KBC Rijeka: Isporučen prvi novi linearni akcelerator

Objavljeno 22.07.2024.

KBC Rijeka

Onkološki bolesnici koji se liječe radioterapijom dobili su prvi od tri nova linearna akceleratora u KBC Rijeka.
KBC Rijeka: Isporučen prvi novi linearni akcelerator
 

Linearni akceleratori su nabavljeni uz pomoć sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Riječ je o ukupno 21 linearnom akceleratoru za cijelu Hrvatsku ukupne vrijednosti 85 milijuna eura.

Isporučeni linearni akcelerator u KBC-u Rijeka potpuno je digitalni uređaj vrijedan preko 3 milijuna eura.

Riječ je o tehnološki naprednom radioterapijskom sustavu za pružanje visoko učinkovitog liječenja raka zračenjem.

Pored svih standardnih opcija ove kategorije medicinske opreme, ovaj uređaj sadrži i stereotaksijsku radioterapiju (SBRT) s priborom te osigurava izrazito preciznu, slikovno vođenu terapiju zračenjem najnovije generacije za liječenje tumora i lezija u različitim dijelovima tijela.

Potrebne edukacije osoblja već su provedene na vrijeme i u najvećem dijelu završene, te se preostali dio edukacija, a do početka pune implementacije i puštanja u rad ovog linearnog akceleratora, nastavljaju putem digitalnih platformi te boravcima djelatnika KBC Rijeka u europskim onkološkim centrima izvrsnosti koji primjenjuju ovakvu opremu, a isti služe kao centri za trening.

Spomenuti isporučeni linearni akcelerator smješten je u novoizgrađenom prostoru, a koji je projektiran i izgrađen u ekstenziji prostora Klinike za tumore KBC Rijeka sukladno svim specifičnostima i zahtjevima ove moderne medicinske tehnologije.

Novoizrađeni prostor vrijednosti gotovo 1,4 milijuna eura počeo se graditi 22. siječnja 2024. te je dovršen u planiranim rokovima za ugradnju ovog prvog linearnog akceleratora.

Postojeća dva linearna akceleratora u KBC Rijeka, planski će se rashodovati u trenutku kada novi prvi linearni akcelerator bude u punoj funkciji te će se postojeći prostori, gdje su bili smješteni stari akceleratori, adaptirati i u njih smjestiti preostala dva nova dodatna linearna akceleratora koji su svaki u vrijednosti od 2,5 milijuna eura.

Prema navedenom, KBC Rijeka će po završetku obnove radioterapijske opreme kroz Vladin program ukupno dobiti tri linearna akceleratora zajedničke vrijednosti više od 8 milijuna eura u što nisu uračunata sredstva koja se ulažu u izgradnju i obnovu prostora za njihov prihvat.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.