Ostalo

Opekline od sunca

Objavljeno 10.07.2024.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Opekline od sunca su relativno česta upalna stanja kože uzrokovana UV zrakama, upozoravaju stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).
Opekline od sunca
 

Simptomi opeklina od sunca su crvenilo na koži, osjetljivost kože te oticanje i guljenje kože.

Sunčane opekline često nisu odmah uočljive, a prvi simptomi se javljaju tek nekoliko sati nakon štetnog izlaganja kože suncu, zbog čega je važno djelovati preventivno i tako spriječiti nastanak opekline.

Ako primijetimo simptome sunčane opekline, važno je što prije skloniti se u hlad i voditi računa o tome da pijemo dovoljno tekućine.

Većina opeklina prođe unutar 5 dana, a simptomi boli i nelagode mogu se ublažiti hlađenjem ozlijeđenog dijela kože i tretiranjem kože hidratantnim kremama ili losionima.

Nije preporučljivo dodatno dirati ozlijeđeno područje niti odstranjivati kožu kada dođe do guljenja.

Kod posebno jakih ili velikih opeklina, izrazite boli, povišene tjelesne temperature i dehidracije trebamo potražiti pomoć liječnika.

Od oštećenja kože na suncu možemo se štititi sredstvima za zaštitu od sunca; najčešće su to kreme, losioni i sprejevi.

Prilikom odabira sredstva za zaštitu od sunca, dobro je odabrati ono koje štiti od UVB i UVA zraka te čiji je faktor zaštite od sunca (SPF) barem 15.

Za zaštitu od sunca beba i djece, treba odabrati zaštitne kreme s faktorom 50+ te izbjegavati izlaganje djece mlađe od 6 mjeseci direktnom suncu.

Prilikom nanošenja sredstva za zaštitu od sunca važno ga je nanijeti na svu suncu izloženu kožu tijela, čak i područja koja najčešće zaboravimo kao što su uši, usne, pozadina vrata i gornja strana stopala.

Sredstvo za zaštitu od sunca treba redovito ponovno nanositi (otprilike svaka dva sata), pogotovo ako smo nakon nanošenja bili u vodi ili smo se oznojili.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.