Ostalo

Nova mogućnost tretiranja pretilosti

Objavljeno 05.05.2011.

BBC

Američki znanstvenici su otkrili mogućnost transformacije "običnog" masnog tkiva iz organizma u drugi tip masnog tkiva koji omogućuje sagorijevanje kalorija i smanjenje tjelesne mase.
Nova mogućnost tretiranja pretilosti
 

Istraživači s Johns Hopkins University su dosadašnja testiranja proveli na životinjama, no vjeruju kako je isti proces moguće ponoviti i kod ljudi.

Novi postupak se temelji na modifikaciji ekspresije proteina NPY povezanog s apetitom, što uz smanjenje unosa kalorija dovodi i do promjena u sastavu masnog tkiva, piše časopis Cell Metabolism.

Na taj način je "loše" (bijelo) masno tkivo postali "dobro" (smeđe) masno tkivo, inače u većoj mjeri prisutno kod beba.

Bebe ovaj tip masnog tkiva koriste kao izvor energije za generiranje tjelesne topline, istovremeno trošeći veliki broj kalorija.

Starenjem se udio smeđeg masnog tkiva smanjuje, a povećava se prisutnost bijelog masnog tkiva najčešće smještenog u predjelu struka.

Istraživači dodaju kako je kod tretiranih životinja zabilježeno smanjenje tjelesne mase, unatoč unosu prevelikih količina hrane koje bi u normalnim okolnostima dovele do pretilosti.

 

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.