Ostalo

Studija povezuje astmu i rizik za rak pluća

Objavljeno 15.11.2010.

Yahoo

Američki znanstvenici s University of Missouri vjeruju da su utvrdili povezanost između prisutnosti astme i većeg rizika za rak pluća.
Studija povezuje astmu i rizik za rak pluća
 

U ranijim istraživanjima je već utvrđena veza između kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) i većeg rizika obolijevanja od raka pluća.

Novi nalazi prikupljeni od 759 pacijenata s rakom pluća i jednakog broja zdravih ispitanika sugeriraju kako je 46,2% osoba s astmom imalo i rak pluća, u usporedbi s 22,5% ispitanika koji nisu imali astmu a oboljeli su od raka pluća.

Istraživači vjeruju kako uzrok ovoj pojavi mogu biti opetovane upale povezane s astmom, no nisu utvrdili postojanje mehanizma odgovornog za ovaj proces.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.