Ostalo

Studija upozorava na pospane vozače

Objavljeno 09.11.2010.

Los Angeles Times

Podaci prikupljeni u SAD pokazuju kako je čak 41% vozača barem jednom u životu zaspalo upravljajući automobilom.
Studija upozorava na pospane vozače
 

11% ispitanika je za volanom zaspalo u proteklih godinu dana.

Procjenjuje se kako je 16,5% svih prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama povezano s umorom vozača.

Veće izglede da će zaspati upravljajući automobilom imaju muškarci i tinejdžeri, pokazalo je istraživanje provedeno na uzorku od 2000 ispitanika.

Stručnjaci upozoravaju kako pospani vozači najčešće niti ne shvaćaju koliko je opasan njihov umor, pa ih 70% izjavljuje kako može voziti i kada se bore da ostanu budni.

Najmanje izglede da će zaspati su imali vozači s budnim suputnicima te oni koji su vozili u vrijeme u koje su inače budni.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.