Ostalo

Stanice raka se mogu sakriti unutar imunološkog sustava

Objavljeno 01.11.2010.

Reuters

Istraživanje provedeno na Massachusetts Institute of Technology sugerira kako se stanice raka mogu sakriti pred kemoterapijom čak i unutar samog imunološkog sustava.
Stanice raka se mogu sakriti unutar imunološkog sustava
 

Testiranjem na miševima je utvrđeno da kemoterapija može neke stanice raka natjerati da sklonište potraže u timusu, žlijezdi ključnoj za proizvodnju T-stanica imunološkog sustava.

Kako je objavio časopis Cell,
unutar timusa su stanice raka nedostupne kemoterapiji zbog zaštitnih agensa te je stoga potrebno razviti nove ciljane terapije.

U studiji su korištene životinje s Burkittovim limfomom koje su tretirane standardnom kemoterapijom.

Pokazalo se kako je nakon povlačenja karcinoma s uobičajenih mjesta u organizmu došlo do povećanja koncentracije stanica tumora u timusu.

Znanstvenici vjeruju kako je ovakve rezultate moguće objasniti činjenicom da stanice raka zlorabe kemijske spojeve koji u normalnim okolnostima unutar timusa štite nezrele stanice od toksina.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.4 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.