Ostalo

Prestanak pušenja i povećanje tjelesne mase

Objavljeno 23.10.2010.

Reuters

Osobe koje prestanu pušiti imaju veće izglede za nakupljanje suvišnih kilograma, posebno ako su bile pretile i dok su pušile, objavili su britanski znanstvenici s University of Birmingham.
Prestanak pušenja i povećanje tjelesne mase
 

Istraživači napominju kako ova spoznaja ne bi trebala obeshrabriti osobe koje pokušavaju prestati pušiti, piše časopis Addiction.

U njihovoj studiji je sudjelovalo 840 bivših pušača koji su praćeni 8 godina.

Pokazalo se kako je samo četvrtina bivših pušača imala idealnu tjelesnu masu, a kod njih je uočeno i četverostruko veće povećanje tjelesne mase u odnosu na skupinu ispitanika iz kontrolne skupine koji su nastavili pušiti (prosječno 8,8 naprema 2,2 kilograma povećanja tjelesne mase).

Bivši pušači koji su bili pretili na početku istraživanja su tjelesnu masu povećali za prosječno čak 19,4 kilograma, napominju znanstvenici.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.4 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.