Ostalo

Izloženost svjetlosti noću i povećanje tjelesne mase

Objavljeno 13.10.2010.

Business Week

Istraživanje provedeno na životinjama sugerira kako je dugotrajna izloženost osvjetljenju u noćnim satima povezana s većim izgledima za preveliku tjelesnu masu, kažu američki znanstvenici.
Izloženost svjetlosti noću i povećanje tjelesne mase
 

Istraživači s Ohio State University su tijekom 8-tjedne studje utvrdili kako miševi čije su nastambe bile osvijetljene i danju i noću imaju 50% veće povećanje tjelesne mase od životinja koje su držane u standardnom ciklusu svjetla i tame.

Između dvaju skupina životinja nije bilo razlike u količini aktivnosti ili dnevnom unosu kalorija, no miševi koji su bili konstantno izloženi svjetlosti su jeli u različito vrijeme u odnosu na miševe koji su živjeli u normalnom ritmu.

Znanstvenici vjeruju kako izloženost svjetlosti noću dovodi do promjena razine hormona melatonina uključenog u metabolizam, te ekspresije gena povezanih s kontrolom ritma u kojem se životinje hrane ili su aktivne.

Ako se ovi nalazi potvrde u eksperimentima na ljudima, to će biti dokaz da kasnonoćni obroci predstavljaju važan faktor rizika za pretilost, dodaju istraživači u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.