Ostalo

Nadmorska visina i rizik za samoubojstvo

Objavljeno 01.10.2010.

Reuters

Istraživači s University of Utah su objavili nalaze koji sugeriraju kako su izgledi za sucid veći kod osoba nastanjenih na većim nadmorskim visinama.
Nadmorska visina i rizik za samoubojstvo
 

Dobivene rezultate nije bilo moguće objasniti čimbenicima poput smanjene gustoće naseljenosti ili češćeg posjedovanja vatrenog oružja.

U prosjeku se u SAD godišnje događa 12 samoubojstava na 100000 stanovnika, no u saveznim državama s planinskim područjima se svake godine bilježi i 20 samoubojstava na na 100000 stanovnika.

Novi nalazi objavljeni u American Journal of Psychiatry su pokazali kako je kod osoba koje žive iznad 2000 metara nadmorske visine rizik za suicid oko 70% veći nego kod stanovnika područja na razini mora.

Istraživači napominju kako su slične rezultate imale studije provedene u zemljama s drugačijim kulturnim nasljeđem, primjerice Južnoj Koreji.

Po njihovom mišljenju, uočeno povećanje rizika za samoubojstvo je moguće objasniti posljedicama stresa prouzročenog pomanjkanjem kisika na osobe s već postojećim poremećajima raspoloženja.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.