Ostalo

Novo istraživanje o početku pandemije HIV-a

Objavljeno 29.09.2010.

Reuters

Studija kanadskih znanstvenika s Universite de Sherbrooke u Montrealu ukazuje na mogućnost da su širenju HIV-a pridonijele kampanje suzbijanja tropskih bolesti koje su u Africi provođene sredinom 20. stoljeća.
Novo istraživanje o početku pandemije HIV-a
 

Dosad su se glavnim krivcima smatrali drastično povećanje stanovnika afričkih gradova i prostitucija.

Vjeruje se kako je HIV na ljude s čimpanza prešao početkom 20-ih godina prošlog stoljeća u središnjoj Africi.

Nakon niza intervjua sa stanovnicima tadašnjih francuskih kolonija istraživači su utvrdili kako je početku širenja HIV-a među ljudima prethodila kampanja protiv epidemije tzv. bolesti spavanja.

Prateći obrasce širenja virusa hepatitisa C i HTLV-1, znanstvenici su utvrdili postojanje modela širenja infekcije koji se može primijeniti i na HIV, a za koji je bilo ključno opetovano korištenje nesteriliziranih igala među lokalnim stanovništvom.

U prosjeku su osobe koje su primale injekcije za bolest spavanja imale trostruko veći rizik za infekciju nekim od praćenih virusa, napominju istraživači u časopisu Clinical Infectious Diseases.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(33)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.